Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Danske Bank: Fremgang i dansk økonomi - ikke uden problemer

5/9 07:13

Det er ikke uden mislyd i den umiddelbare begejstring, at Danske Bank tirsdag morgen fremlægger sin nye prognose for dansk økonomi. Det sker under overskriften "Problemer lurer under pæn overflade".

- Samlet set går det så godt, som man stort set kunne håbe i dansk økonomi, konstaterer bankens cheføkonom, Las Olsen.

- Vi har mere eller mindre normal BNP-vækst og solid fremgang i beskæftigelsen, inflationen er faldet fra 10,1 til 3,1 pct., huspriserne har stabiliseret sig efter et overraskende lille fald, og reallønnen er igen stigende oven på sidste års store fald, konstaterer han.

Men så kommer listen af bekymringer:

Væksten er i høj grad trukket af Novo Nordisk og de andre selskaber i medicinalindustrien, mens produktionen i resten af industrien falder. Det gælder også i byggebranchen, og antallet af konkurser er næsten lige så højt som under finanskrisen, konstaterer Las Olsen.

- Om end det denne gang for en stor del er en forsinket effekt af coronakrisen, uddyber han.

Heller ikke glæden over faldet i inflationen er uden malurt. Det er nemlig trukket af energipriserne, mens de øvrige priser stadig stiger i et højt tempo måned for måned.

- Hvis ikke det ændrer sig, vil den samlede inflation snart stige igen. Det underliggende prispres er stadig højt og understøttet af lønstigninger, der står til at accelerere oven på overenskomsterne fra foråret, advarer cheføkonomen.

- Og på lidt længere sigt hænger det ikke sammen med en stigende beskæftigelse, når økonomien uden for medicinalindustrien stagnerer eller skrumper. Vi forventer fortsat at se et fald i beskæftigelsen, skriver Las Olsen i prognosen og konkluderer:

- I vores prognose bliver der ikke tale om et kraftigt fald, men risikoen for, at det går værre, end vi forventer, er fortsat stor.

OPJUSTERER VÆKSTSKØN

I sin nye prognose opjusterer Danske Bank forventningerne til den økonomiske vækst i 2023 til 1,7 pct fra 1,5 pct. i prognosen fra juni. For 2024 opjusteres skønnet for BNP-væksten til 1,2 pct. fra 1,0 pct.

Inflationen ser banken nu på 4,0 pct. i år mod 4,1 pct. i den tidligere prognose, mens forventningen om en inflation på 3,2 pct. næste år er uændret.

Ledigheden ses fortsat på 2,9 pct. i år stigende til 3,2 pct. i 2024. Her var forventningen i juni en ledighed på 3,4 pct. i 2024.

Derudover fastholder banken sine tidligere forventninger til udviklingen i styringsrenten fra 3,6 pct. ved slutningen af 2023 til 2,85 pct. ved udgangen af 2024.

.\\˙ MarketWire