Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Økonom efter nye tillidstal: "Et øv-tal set med danske briller"

22/9 11:11

Erhvervstilliden ligger lavt i eurozonen, og det er skidt nyt for den danske eksport.

Det er meldingen fra Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, efter dugfriske PMI-tal fra eurozonen.

- Erhvervstilliden i eurozonen holder sig lavt. Selv om den tog et lille skridt op, så er den alt andet end prangende, skriver han i en kommentar.

Det samlede PMI for eurozonen landede på 47,1 mod 46,7 måneden før. Der var ifølge Bloomberg News ventet et fald til 46,5 blandt økonomerne.

- Det er et øv-tal set med danske briller og kan ramme den danske eksport. Industrien ligger ekstremt ringe til, og servicesektoren har også taget turen ned. Stigende renter, tynget efterspørgsel, mindre produktion og stigende omkostninger er en klemme for virksomhederne, lyder det videre.

For servicesektoren steg PMI'en til 48,4 fra 47,9 måneden før. Der var ifølge Bloomberg News ventet et fald til 47,6.

Underindekset for industrisektoren faldt til 43,4 fra 43,5 i august, mens økonomerne havde ventet en stigning til 44,0.

Et indeks over 50 indikerer, at flertallet forventer fremgang, mens en aflæsning under 50 indikerer tilbagegang for sektoren.

ECB KAN HAVE LØFTET FOR SIDSTE GANG

Ifølge Sydbank peger rundspørgen blandt de europæiske indkøbschefer på, at den europæiske økonomi overordnet skrumper.

- Der kan altså med andre ord være lagt op til, at væksttallene for hele årets tredje kvartal bliver negative. Vi kan også se, at det er de største økonomier i eurozonen, der er med til at trække i den gale retning. I både Tyskland og Frankrig ser vi udtalt tilbagegang i både servicesektoren og industrien, siger cheføkonom Søren Kristensen i en kommentar.

Han ser de kraftige rentestigninger fra centralbanken som den største faktor, der presser virksomhederne verden over, hvor særligt højere energipriser har været en udfordring.

- Her har nogle virksomheder nok hamret næven i bordet af frustration i sidste uge, da Den Europæiske Centralbank (ECB) løftede renten endnu et nøk. Tal, som dem vi ser i dag, gør det dog i stigende grad sandsynligt, at ECB har hævet renten for sidste gang, skriver Søren Kristensen.

- Samtidig trækker det i retning af, at de europæiske arbejdsmarkeder også snart kan komme til at mærke opbremsningen i form af en lidt højere arbejdsløshed. Hvis det bliver tilfældet, så kan vi også se rentenedsættelser i 2024. Det kan nogle virksomheder glæde sig til, men vejen dertil ser desværre alt andet end munter ud, tilføjer han.

.\\˙ MarketWire