Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Økonomer: Laveste inflation i to år kan få ECB til trække i bremsen

29/9 11:47

Inflationen landede i september på det laveste niveau i to år, og det kan være nok til at overbevise Den Europæiske Centralbank, ECB, om at holde renten i ro.

Det vurderer flere økonomer i kølvandet på fredagens inflationsopgørelse. Her faldt inflationen på årsbasis til 4,3 pct. fra 5,2 pct. i august.

Selvom faldet primært kan tilskrives, at energipriserne for et år siden var markant højere end nu, så bekræfter dagens tal en aftagende tendens.

- Det vil nok give anledning til smil i ECB, der vil se det her som endnu et tegn på, at renteforhøjelserne virker. Samtidig er det også en positiv nyhed for boligejerne, der kan glæde sig over, at en udvikling som i dag trækker i retning af, at vi ikke skal have flere renteforhøjelser og måske endda på et tidspunkt også rentenedsættelser, skriver Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank.

Hos Danske Bank vurderer cheføkonom Las Olsen også, at den faldende inflation kan få ECB til at holde sig i ro på rentefronten.

- Vores forventning er, at inflationen kommer til at falde ganske langsomt for måske at nå de 2 pct. i løbet af 2025, og at det vil være nok til, at der ikke kommer flere renteforhøjelser. Det er i forvejen et højt renteniveau, vi har, og bare det at fastholde det vil dæmpe økonomien yderligere, og i anden halvdel af 2024 regner vi med, at man lige så langsomt kan begynde at sætte renterne ned, skriver Las Olsen.

Han vurderer dog, at centralbanken befinder sig i en vanskelig situation, da inflationen immervæk fortsat er markant højere end målet om 2 pct., og der fortsat er ganske store lønstigninger og lav arbejdsløshed.

- Men samtidig er der også stilstand eller tilbagegang i mange virksomheder og tegn på, at de tidligere renteforhøjelser endnu ikke har fået fuld effekt på økonomien, skriver Danske Banks cheføkonom.

FALDER PÅ BILLIG BAGGRUND

Fredagens tal får dog ikke Nykredits chefstrateg Frederik Engholm at juble.

- Det er selvfølgelig fint, at inflationen falder. Men en stor del af faldet kan henføres til en meget voldsom udvikling i inflationen samme måned sidste år. Her steg gaspriserne for forbrugerne i Europa meget hastigt ovenpå Ruslands markante nedskalering af forsyning af gas, da man lukkede for Nordstream 1, skriver han.

Samtidig kommer der et væsentligt bidrag fra en lavere serviceinflation.

- Det er en positiv historie, da servicepriserne faktisk er til at påvirke. Men også her spiller udviklingen sidste år hovedrollen, da servicepriserne steg ekstremt voldsomt lige netop i september sidste år, lyder det fra chefstrategen.

Han pointerer desuden, at den månedlige, sæsonkorrigerede stigning på 0,3 pct. ikke er prangende.

- Det er faktisk ikke nogen vanvittig lav månedlig stigning – i virkelighed er det et niveau, der er klart for højt i forhold til ECB's målsætninger. Men det er dog lavere end tidligere på året. De månedlige stigninger skal dog fortolkes med varsomhed, siger Frederik Engholm, der dog også vurderer, at den faldende inflation - koblet med en svag økonomisk vækst - formentlig vil være nok til at overbevise ECB om, at der ikke er behov for nye rentestigninger.

.\\˙ MarketWire