Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Jyske Bank tror fortsat på blød landing globalt - men ser stadig store risici

9/10 12:27

Der er fortsat udsigt til en såkaldt blød landing af det seneste halvandet års massive pengepolitiske stramninger mange steder i verden som svar på en for høj inflation.

Sådan lyder vurderingen fra Jyske Bank, som dog fortsat ser betydelige risici for, at tingene kan ændre sig. Og de finansielle markeder er ifølge banken for tiden prissat efter et meget positive scenarie.

- Verdensøkonomien er fortsat i gang med en langstrakt landing. Centralbankerne har strammet renteskruen yderligere og er nu gået i venteposition for at bedømme effekten på inflationen. Vores hovedscenarie er, at rentedoseringen er rigtig, og at vi får en blød landing med mild konjunkturnedgang i 2024. Finansmarkederne håber dog på noget endnu bedre. Og risikoen for en hård landing er stadig betydelig, skriver Jyske Bank i sin seneste økonomiske prognose, der er offentliggjort mandag.

Bankens cheføkonom, Niels Rønholt, peger i prognosen på, at det med stor sandsynlighed vil kræve en opbremsning på arbejdsmarkedet at få inflationen helt under kontrol, hvis det skal ske, uden at centralbankerne behøver løfte de ledende renter yderligere og dermed risikere at sende økonomien ud i recession.

- Skal det lykkes, kræver det formentlig nedgang på arbejdsmarkederne. Hvis ikke ledigheden stiger, er der risiko for, at lønpres fastholder en for høj inflation. Derfor kan vi også få nye renteforhøjelser, hvis arbejdsmarkedet mod forventning forbliver stærkt. Og rentenedsættelser er indtil videre ikke tæt på, skriver Niels Rønholt.

Hans umiddelbare vurdering - med de nuværende økonomiske udsigter - er, at både den amerikanske centralbank, Federal Reserve, og Den Europæiske Centralbank (ECB) er færdige med sin pengepolitiske stramninger for nu.

I stedet er forventningen, at centralbankerne vil fastholde de høje renteniveauer i en rum tid for at kunne aflæse den fulde effekt af stramningerne, der gerne rammer med en vis forsinkelse.

.\\˙ MarketWire