Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Torsdagens amerikanske inflationstal får ekstra fokus efter uventet stærk jobrapport

12/10 11:04

Eftermiddagens inflationstal fra USA er ekstra vigtige denne gang efter den meget stærke jobvækst i september.

Investorerne vil især have opmærksomheden rettet mod, hvad forbrugerpriserne betyder for risikoen for flere renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed), samt risikoen for højere markedsrenter.

Det skriver chefanalytiker Kim Fæster fra Jyske Bank i en kommentar.

- I de underliggende forbrugerpriser vil Fed og investorerne holde øje med månedsstigningstakten. De seneste tre måneder er stigningstakten reduceret og har næsten matchet Feds målsætning. Det vil Fed naturligvis meget gerne se fortsætte.

- Det kan også tyde på, at Feds forventninger til inflationen fra september-mødet er for høje, vurderer Kim Fæster.

Den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, plejer at opdele kerneinflationen i tre komponenter: Varepriser, servicepriser ex. husleje og huslejer. Huslejerne bidrager ifølge Jyske Bank med trefjerdedele af kerneinflationen målt i årsstigningstakt.

- Vi venter dog, at bidraget fra huslejerne vil aftage resten af året og ind i 2024, og det vil dæmpe kerneinflationen. Huslejerne er allerede aftaget noget i tempo og har også fået medvind fra faldende hotelpriser, skriver Kim Fæster.

Priserne på serviceydelser ex. husleje dækker over mange forskellige komponenter. Flybilletter trak solidt op i forbrugerpriserne i august pga. højere oliepriser, men det tvivler Kim Fæster på gentager sig i september.

- Ellers er der udsigt til en relativt afdæmpet udvikling i servicepriserne ex. husleje. Varepriserne ventes at fortsætte tendensen til prisfald. Forsyningsproblemerne er aftaget, virksomhedernes lagre er for store og priserne på brugte biler står til at aftage yderligere. Endvidere vil faldet i eksportpriserne fra Kina og en stærkere dollar også presse på varepriserne, vurderer chefanalytikeren.

Ifølge Bloomberg News venter økonomerne i dagens opgørelse af se en stigning på 0,3 pct. i de amerikanske forbrugerpriser på månedsbasis mod en stigningstakt måneden før på det dobbelte.

Årsstigningstakten ventes på 3,6 pct. mod 3,7 pct. i august.

.\\˙ MarketWire