Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Kreditbureau sætter Ørsted på overvågningsliste og overvejer nedgradering

2/11 13:32

Kreditvurderingbureauet S&P har sat Ørsted på overvågningslisten og overvejer en nedgradering af selskabets kreditvurdering.

Det sker, efter at det danske selskab onsdag annoncerede gigantiske nedskrivninger på 28,4 mia. kr. i tredje kvartal og potentielle hensættelser på 8-11 mia. kr. i fjerde kvartal.

Det skriver S&P i en analyse, hvor Ørsted er blevet placeret på såkaldt "credit watch" med negative implikationer.

- Vi sætter Ørsted på credit watch negativ på grund af alvorligheden i værditabet relateret til amerikanske offshore-projekter og de projektledelsesudfordringer, dette afslører, skriver S&P.

Kreditvurderingen lyder fortsat på BBB+, men den kan blive sænket til BBB, skriver bureauet.

- Det afspejler, at vi kan nedgradere Ørsted med maksimalt et hak til BBB. Hvorvidt vi sænker vores langsigtede vurdering afhænger af selskabets genopretningsplan og vores endelige vurdering af dets forretningsstrategi, skriver S&P.

Bureauet agter at mødes med ledelsen og diskutere den nye strategi.

Ørsted overraskede markedet onsdag med at skrue voldsomt op for nedskrivningerne, hvor det tidligere skøn lød på 16 mia. kr. i slutningen af august.

- De omkostninger er betydeligt højere, end vi tidligere har antaget og risikerer at plette vores syn på selskabets profil. Vi har nedrevideret vores syn på ledelse og governance, skriver S&P.

En såkaldt investment grade kreditvurdering, der hos S&P går fra BBB og opefter, er essentielt for, at Ørsted fortsat har adgang til billig kapital.

Ørsted har dog råd til at tage et enkelt hak ned, lød det onsdag fra den administrerende direktør, Mads Nipper, til MarketWire:

- Vi ved af gode grunde ikke, hvad kreditvurderingsbureauerne vil gøre, men vores nuværende vurderinger er to hak over ”investment grade”. Det betyder, at hvis vi bliver nedgraderet med et enkelt hak, er det ikke noget, der påvirker vores kommercielle operationer i nævneværdig grad.

KREDITSTRUKTUR UNDER PRES

Mads Nipper medgav, at nedskrivningerne og hensættelserne lægger et pres på Ørsteds kapitalstruktur.

Det er også vurderingen fra Jyske Bank-analytiker Jens Houe Thomsen.

- Nedskrivninger og hensættelser er ganske vist, i udgangspunktet, ikke likviditetskrævende, men her er der i vid udstrækning tale om projektforsinkelser og hensættelser til eksempelvis at ophæve kontrakter i forbindelse med lukning af projekter. Vi venter derfor, at nedskrivninger og hensættelser i betydeligt omfang vil være likviditetskrævende, skriver han i en kommentar.

Om presset bliver så stort, at Ørsted skal ud i en kapitaludvidelse på sigt, er dog mere usikkert. Ifølge Mads Nipper er der ikke "aktuelle planer".

Ørsteds bestyrelse fik sidste år bemyndigelse til at øge aktiekapitalen med op til 20 pct. frem mod 2027.

Hos Jyske Bank er Jens Houe Thomsen betrygget i, at det vil blive gennemført, hvis det skulle blive nødvendigt for at forsvare Ørsteds investment grade-rating.

- Den danske stat ejer 50,1 pct. af aktierne i Ørsted, og politisk har der været endog meget stor opbakning til fastholdelse af ejerskabet. Det danske finansministerium har accepteret Ørsted’s nuværende bemyndigelse til en kapitalforhøjelse, og det ville overraske os, hvis ikke finansministeriet ville tegne sin andel af en eventuel kapitalforhøjelse, skriver han.

Dertil vurderer han, at det også er sandsynligt, at Ørsted vil kunne finde banker til at garantere den resterende del.

.\\˙ MarketWire