Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Coloplast venter comeback i nyt regnskabsår efter periode med inflations- og valutamodvind

9/11 10:36

Coloplast er kommet solidt ud af et regnskabsår med udfordringer fra flere sider. Selv om medicoselskabets organiske vækst levede op til egne og markedets forventninger, gjorde negative valutaeffekter indhug i den rapporterede vækst.

Coloplast regner med en fastholdt organisk væksttakt på omkring 8 pct. i det nye år, der også skal blive til et "comeback-år" målt på den absolutte profit.

Det fortæller medicoselskabets administrerende direktør Kristian Villumsen til MarketWire.

- Som en overskrift vil jeg sige, at det er et solidt årsregnskab i et vanskeligt år. Der har været en del modvind på cykelstierne, og den mest prominente modvind er selvfølgelig drevet af inflation, siger topchefen.

Store prisstigninger på råvarer foruden en fortsat høj løninflation har i årets løb tynget indtjeningen, ligesom at valutaeffekter på en lang række udenlandske valutaer har præget negativt.

- Der har været en lind strøm af negative nyheder på valutafronten. Vi har modvind på amerikansk dollar, canadisk dollar, norsk kr., svensk kr., japansk yen og så en lind strøm af valutaer fra Emerging Markets i Argentina, Rusland og Tyrkiet, siger Kristian Villumsen.

Facit for Coloplasts regnskabsår blev en organisk vækst på 8 pct. og en overskudsgrad før særlige poster på 28 pct., hvilket ifølge topchefen er godkendt.

- Men det er også et transitionsår. Vi leverer ikke rigtig vækst i den absolutte indtjening på grund af det pres. Det bliver vigtigt at vise i det nye år.

- Vi forventer helt klart, at det år, vi har taget hul på nu, bliver et "comeback"-år til solid vækst i den absolutte profit, tilføjer Coloplasts administrerende direktør.

BEDRING I RÅVARE- OG ENERGIOMKOSTNINGER

Høj inflation på blandt andet råvarer og energi har været nogle af temaerne for Coloplasts omkostninger i 2022/23.

Inflationspresset ventes dog at lette i det nye regnskabsår.

- Inflationen er heldigvis aftagende. Hvor vi har haft tocifrede inflationsrater i råvarerne i det her år, vi lige har lukket, så ligger vi mere "middle of the road" næste år, fortæller Kristian Villusem og tilføjer:

- Vi har haft historisk høje energiomkostninger i det år, vi lige har lukket. De kommer til at se væsentligt bedre ud næste år - faktisk så meget bedre, at vi får noget, der ligner 100 mio. kr. i medvind.

Også fragtraterne peger i den rigtige retning - dog stadig med noget usikkerhed.

I Ungarn lægger en fortsat høj løninflation stadig pres på Coloplast.

- Vi har i Ungarn den nation i Europa med den højeste inflation lige nu, det er et arbejdsmarked under pres, så vi har tocifrede vækstrater i lønningerne dernede, og det lægger selvfølgelig pres på selskabet.

- Det er ikke kun lønningerne. Det bliver også nogle af de relaterede udgifter, man får der, fordi det også er nogle af de services, man køber lokalt, hvor der er pres på omkostningerne, forklarer topchefen.

En del af inflationspresset vil Coloplast afbøde gennem mere end 80 prissætningsprojekter på tværs af regioner og forretningsområder.

I det nye regnskabsår venter selskabet ved at arbejde med prissætningen ud fra en tilgang om "mange bække små" at skabe positiv prisvækst på tværs af porteføljen, fortæller Kristian Villumsen.

.\\˙ MarketWire