Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Økonomer: Lavere inflation i USA end ventet - renten kan have nået toppen

14/11 15:49

(retter næstsidste afsnit, så det fremgår, at Allan Sørensen er cheføkonom i Dansk Industri)

Lavere inflation i USA i oktober kan betyde, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har hævet renten for sidste gang i denne omgang.

Det vurderer Kim Blindbæk, der er seniorøkonom i Sydbank.

- Den lavere inflation er godt nyt, for det betyder, at Federal Reserve formentlig er færdig med at hæve renten i denne omgang, skriver han i en kommentar.

Siden foråret 2022 har Federal Reserve hævet renten 11 gange, og det har på rekordtid bragt renten fra nærmest nul til 5,25-5,50 pct., som den ligger på i dag.

- Inflationen i USA er tilbage på rette kurs. Efter tre måneder med stigende eller uændret inflation, så aftager inflationspresset igen i USA, skriver Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri.

Inflationen var 3,2 pct. i oktober mod ventede 3,3 pct. I september steg de amerikanske forbrugerpriser med 3,7 pct. på årsbasis.

I tredje kvartal voksede den amerikanske økonomi med 1,2 pct., og tempoet er fortsat højt på arbejdsmarkedet.

- En stærk amerikansk økonomi udgør et dilemma for Federal Reserve. Centralbanken skeler særligt til amerikanernes lønstigninger, der stadig er til den høje side. Derfor holder Federal Reserve også døren på klem for at hæve renten yderligere, skriver Kim Blindbæk.

Han understreger, at Sydbank fastholder forventningen om, at renten har ramt toppen i USA.

- Der er dog ingen tvivl om, at Federal Reserve er klar til at reagere med en renteforhøjelse, hvis inflationen igen tiltager, eller hvis arbejdsmarkedet og lønstigningerne ikke snart køler mere af, skriver Kim Blindbæk.

Den amerikanske centralbank får både nøgletal fra jobrapporten og flere inflationstal inden årets sidste rentemøde.

- Disse to rapporter bliver meget afgørende for, om renten skal sættes op eller holdes i ro, skriver Allan Sørensen fra Dansk Industri.

- Fortsætter inflationen ned i den kommende inflationsrapport, så tror jeg ikke, at vi får flere rentestigninger, fortsætter han.

.\\˙ MarketWire