Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Efter nulvækst i første halvår: ALK leverer tocifret vækst i tabletsalget i Europa

15/11 10:01

ALK-Abelló har vist gode takter i tredje kvartal, hvor tabletsalget i Europa er kommet gevaldigt op i omdrejninger og viser tocifret vækst.

Netop det europæiske tabletsalg har været fulgt tæt af analytikere efter en skuffende nulvækst i første halvår, fordi lægerne havde travlt med luftvejsvira som corona i slutningen af 2022. Derfor mødte allergikere af den ene eller anden årsag ikke op i lægeklinikkerne.

Pollenallergikere starter typisk behandlingen med allergivaccinerne i efteråret, og derfor har det også været vigtigt for ALK at komme tilbage på vækstsporet i dette efterår, da det typisk vil være afgørende for, hvordan det går næste år.

Og der er flere gode takter at spore, vurderer ALK's nytiltrådte topchef, Peter Halling.

- I Europa har vi sagt, at vi ville sørge for at få flere nye patienter og et øget fokus fra lægerne, og det ser ud til at lykkes rigtigt fint, og derfor ser det også godt ud her i tredje kvartal, siger Peter Halling.

BEHANDLING INDLEDT TIDLIGERE

Salget steg 14 pct. i Europa målt i lokal valuta til 352 mio. kr. og overgår analytikernes bud på 334 mio. kr. inden regnskabet.

Fjerde kvartal ventes dog ikke at blive lige så godt. Her guider ALK en lavere vækst end i tredje kvartal, så væksten i andet halvår bliver sammenlagt cirka 10 pct.

Ifølge ALK's finansdirektør, Claus Steensen Sølje, har selskabet i tredje kvartal set 10 pct. flere patienter indlede behandling med tabletvaccinerne i Europa.

- Nu kigger vi så ind i fjerde kvartal, og vi skal så lige have lukket det kvartal også og have bekræftet den trend, vi ser nu. Men det er vigtigt for os, at vi får initieret nye patienter, især også når vi ser ind i 2024, for det er selvfølgelig der væksten i 2024 også skal komme fra, siger Claus Sølje.

At væksten i fjerde kvartal så ventes at blive lavere end i tredje kvartal skyldes blandt andet lagereffekter.

- Der er omkring et par pct. forskydninger i lagereffekter mellem tredje og fjerde kvartal, og det kan skyldes, at vi har set nogle af lægerne være hurtigere ude med at få initieret patienter. Det er jo noget, vi arbejder med, og en del af vores strategi er at få lægerne til at komme tidligere i gang i tredje kvartal i stedet for at vente til fjerde kvartal, hvor der er konkurrence fra nogle af de andre respiratoriske sygdomme, siger Claus Steensen Sølje.

- Og så har vi altså lagereffekter, der godt kan skyldes, at der er forventning om, at salget bliver godt her i anden halvdel af året. Men vi holder stadig fast i forventningen om 10 pct. vækst målt på halvåret, lyder vurderingen.

PRISFORHANDLINGER TRÆKKER UD

Tabletsalget på verdensplan ventes uændret at vokse med 9-14 pct., om end det ikke længere er realistisk at lande i toppen af intervallet.

ALK havde tidligere meldt ud, at prisforhandlinger i især Tyskland kunne bidrage til højere priser, hvilket i så fald kunne føre til, at væksten i tabletsalget ville lande i toppen af de ventede 9-14 pct. Men prisforhandlingerne er trukket ud.

- Vi forhandler stadig, og det er ikke noget, der vil kunne hjælpe os væsentligt her i 2023, og det er også en af grundene til, at vi stadig venter 10 pct. vækst i tabletsalget i Europa i andet halvår, siger Claus Steensen Sølje.

Han venter nyt fra prisforhandlingerne mod slutningen af i år, eller starten af næste år.


.\\˙ MarketWire