Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Økonomer: Danske virksomheder ser svagere efterspørgsel og forventer at beskæftige færre

23/11 09:36

Danske virksomheder oplever ringere efterspørgsel på deres varer og tjenester, og samtidig venter virksomhederne at beskæftige færre over de kommende måneder.

I november faldt erhvervstilliden til 92,4 fra 96,9 måneden forinden, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- Dagens tal tyder på, at der de kommende måneder kan være udsigt til svagt aftagende beskæftigelse i Danmark. Det samme billede ser vi blandt andet i tal fra Jobindex, hvor der er færre jobopslag end tidligere, skriver Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Erhvervstilliden er faldet i tre af de sidste fire måneder, og i juli lød tallet på 100,1.

- Økonomien er påvirket af stigende renter, højere priser og større usikkerhed, og det rammer direkte på den oplevede efterspørgsel hos virksomhederne, skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

- Dansk økonomi er i teknisk recession med fald i bruttonationalproduktet to kvartaler i træk. Vi forventer dog en blød landing i økonomien - om end en landing efter en lang periode med modvind, fortsætter han.

Inden for industri, detailhandlen og byggeri er der flere virksomheder, der forventer faldende beskæftigelse de næste tre måneder, end der er virksomheder, der venter stigende beskæftigelse.

Kun i serviceerhvervene er der et flertal af virksomheder, der forventer stigende beskæftigelse de kommende tre måneder, og her er der kun en overvægt på 2 pct.point.

- Langt de fleste jobs i Danmark er i serviceerhvervene. Derfor er det trods alt positivt, at der fortsat er et flertal af virksomheder i serviceerhvervene, der venter jobvækst, skriver Kristian Skriver.

Knap 3 ud af 4 private jobs er i serviceerhvervene.

Torsdag kommer der også nøgletal for den europæiske erhvervstillid.

- Vi forventer, at erhvervstilliden i eurozonen fortsat vil ligge svagt til og indikere en europæisk økonomi i tilbagegang. Det er noget, der kan ramme dansk økonomi og danske virksomheder, skriver Jeppe Juul Borre.

Mere end 50 pct. af den danske eksport går til EU, og samtidig beskæftiger EU-lande op mod en halv mio. danske arbejdspladser.

.\\˙ MarketWire