Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Nationalbanken: Ejendomsselskaber udgør den største risiko

28/11 13:34

Høje renter og udsigten til faldende ejendomspriser og lejeindtægter gør, at ejendomsselskaberne lige nu udgør den største risiko for den finansielle stabilitet.

Det vurderer Nationalbank i sin seneste rapport.

- Flere ejendomsselskaber er allerede presset af de højere renter, og flere vil blive udfordret, hvis indtjeningen falder yderligere. Det kan for eksempel være tilfældet, hvis aktiviteten i økonomien tager af og efterspørgslen efter at leje ejendomme falder, lyder det fra Peter E. Storgaard, der er underdirektør i Nationalbanken.

Kreditinstitutternes udlån til ejendomsselskaber er steget de seneste år og udgør ifølge Nationalbankens opgørelse 38 pct. af kreditinstitutternes samlede erhvervsudlån.

Selvom ejendomsselskaberne primært er belånt igennem realkreditinstitutterne, er risikoen for tab størst for bankerne, vurderer Nationalbanken.

Samtidig er udlånene i høj grad koncentreret om de største kunder.

- Det giver en sårbarhed overfor, om de største kunder klarer sig godt, siger Morten Hedegaard Rasmussen, der er chef for politik og regulering i Nationalbanken.

Der er dog ikke krisestemning i sektoren i øjeblikket. Der er ikke flere tomme lejemål end normalt, og dermed er selskabernes lejeindtægter ikke faldet mærkbart.

Skulle indtægterne dog falde som følge af en økonomisk afmatning, vil det - sammen med de høje renter - kunne udgøre en risiko.

I øjeblikket går 9 pct. af kreditinstitutternes udlån til ejendomsselskaber til "svage kunder" - altså selskaber uden tilstrækkelig indtjening til at overholde deres gældsforpligtelser og som har en soliditetsgrad under 20 pct.

I et scenarie, hvor selskabernes indtægter falder med 5 pct. på grund af flere ledige lejemål og faldende lejeindtægter, vil cirka 12 pct. af institutternes udlån til ejendomsselskaber være til svage kunder.

Falder indtægterne med 10 pct., vil andelen vokse til 15 pct.

- Hvis konjunktursituationen forringes, vil flere ejendomsselskaber ikke have tilstrækkelige indtægter til at opfylde deres finansielle forpligtelser, fremgår det af rapporten.

Samtidig vurderer Nationalbanken, at ejendomspriserne endnu ikke har tilpasset sig de højere renter. Det giver risiko for yderligere prisfald.

- Hvis renterne stiger, vil man alt andet end lige se, at priserne falder. Dermed står institutterne med et mindre sikkert udlån. Indtil videre er der dog relativt begrænset prisfald, siger Morten Hedegaard Rasmussen.

.\\˙ MarketWire