Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Analytiker: Risiko for ridser i de finansielle markeders guldlok-scenarie

12/12 09:58

Tirsdagens og muligvis også ugens vigtigste nøgletal er de amerikanske forbrugerpriser i november. På lidt længere sigt venter markedet et såkaldt guldlok-scenarie, hvor inflationen aftager uden en recession, men der er en risiko for, at kerneinflationen viser sig mere robust i november.

Det vurderer Kim Fæster, der er chefanalytiker i Jyske Bank.

- Vi venter generelt, at kerneinflationen i USA aftager i de kommende kvartaler, men der er en risiko for, at november-tallene viser en mere robust kerneinflation, skriver Kim Fæstner i en kommentar.

Økonomerne venter en stigning i de underliggende forbrugerpriser på 0,3 pct. fra oktober til november ifølge konsensusestimater indsamlet af Bloomberg. Det vil fastholde kerneinflationen på 4 pct.

De underliggende forbrugerpriser er opdelt i tre store undergrupper: varepriser, huslejer og servicepriser eks. husleje.

I oktober var det især de sidste to grupper, der pressede stigningen i de underliggende forbrugerpriser til 0,2 pct. Ifølge Kim Fæstner er der dog en risiko for en stærkere stigning i november.

- I oktober var det hotelpriser, der trak ned i huslejerne, men hotelpriserne forventes at stige i november. Samtidig så vi faktisk en tiltagende stigning i lejernes udgifter til boligen i oktober. Så der er en risiko for et stærkere prisløft fra huslejerne i november, skriver Kim Fæstner.

- Men generelt venter vi, at huslejerne vil bremse op i de kommende kvartaler, og da huslejer bidrager med 75 pct. af kerneinflationen, så vil det presse kerneinflationen ned, fortsætter han.

I november faldt benzinpriserne 5 pct. Faldet vil være med til at trække de samlede forbrugerpriser ned, men samtidig stiger fødevarepriserne.

- Der er udsigt til uændrede samlede forbrugerpriser i november, og det vil få inflationen til at bremse yderligere op til 3,1 pct. Fødevarepriserne stiger fortsat til trods for et solidt fald i råvarepriserne, men vi venter dog, at faldet i råvarepriserne slår igennem på fødevarepriserne, skriver Kim Fæstner.

De samlede forbrugerpriser ventes at være uændrede i november fra oktober, og på årsbasis ventes inflationen at aftage til 3,1 pct. fra 3,2 pct. ifølge Bloomberg-konsensus.

Inflationsudviklingen er afgørende for den pengepolitiske kurs hos amerikanske centralbank, Federal Reserve, som onsdag afslutters et todages møde. Der er dog ikke forventninger om rentenedsættelser foreløbigt - før et stykke ind i 2024.

- Hvis inflationen aftager, vil det åbne op for rentenedsættelser på sigt fra Federal Reserve, og det vil være positivt for både aktier og obligationer, lyder det fra Kim Fæstner.

.\\˙ MarketWire