Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Kraftigt dyk i landbrugets indtjening i 2023 - højere renteudgifter trækker ned

20/12 08:20

Efter en rekordhøj indtjening sidste år bød 2023 på kraftig tilbagegang for den danske landbrugssektor.

Det viser rapporten "Landbrugets Økonomi 2023", der opgør den danske landbrugssektors indkomst i år til omkring 4 mia. kr. mod cirka 15 mia. kr. i 2022.

Det er dog stor forskel på udviklingen i de forskellige typer af landbrug.

De dårlige resultater er nemlig primært i planteavlslandbruget og blandt deltidslandmænd, mens den animalske produktion har haft et år med gunstige kår.

Det skriver Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, som står bag rapporten, i en kommentar til tallene.

- Det drastiske fald i indtægt kan tilskrives generelt højere omkostninger, dårlig høst og markant højere renteomkostninger. Niveauet for indkomst efter finansielle poster er ca. halvdelen af gennemsnittet for den foregående 10-års periode, siger seniorrådgiver i instituttet Jens-Martin Roikjer Bramsen, som har været med til at udarbejde rapporten.

Renteniveauet betyder meget for indtjeningen i landbruget, da det er et kapitaltungt erhverv med et lavt forhold mellem omsætning og kapitalbinding, og rentestigningerne igennem 2023 har derfor kraftigt tynget indkomsterne.

Ses på det, der i rapporten kaldes nettorestindkomsten, som er resultatet før forpagtnings- og finansieringsomkostninger, så ventes resultatet for den samlede landbrugssektor at falde med 6 mia. kr. i 2023 - til 18 mia. kr.

For 2024 ventes nettorestindkomsten at blive på godt 19 mia. kr., eller ca. 10 pct. højere end gennemsnittet for de seneste 10 år, mens indkomst efter finansielle poster i 2024 se lande på næsten samme niveau som 2023 på ca. 4 mia. kr.

- På den led kan man sige, at både 2023 og 2024 ventes at blive pæne år rent driftsmæssigt. Det er altså ikke øgede driftsomkostninger, men først og fremmest de øgede renteomkostninger, der halverer de økonomiske resultater i forhold til tidligere år, uddyber seniorrådgiver Michael Friis Pedersen.

.\\˙ MarketWire