Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Kina: Stagnerende forbrug og problemer på ejendomsmarkedet tvinger væksten

27/12 06:34

Kinas økonomiske vækst vil aftage til 4,6 pct. i det kommende år, efter en anslået vækst på 5,2 pct. i år. Faldende priser og fortsatte problemer på ejendomsmarkedet og et stagnerende forbrug er hovedårsagerne ifølge økonomer.

Det skriver Nikkei Asia, der har foretaget en undersøgelse blandt 25 Kina-specialister.

23 af de 25 økonomer venter, at dette års vækst vil være tæt på Beijings officielle mål på omkring 5 pct.

Økonomernes gennemsnitlige forudsigelse for væksten i 2024 er 4,6 pct. eller 0,1 pct.point højere end i den seneste prognose fra september. Men økonomerne er fortsat forsigtige med hensyn til det kommende år, med en høj risiko for skuffende udvikling på grund af krisen i ejendomssektoren.

S&P Global Ratings ser en vækstrate på 4,6 pct. i 2024, men nævner et muligt downside-scenarie på 2,9 pct. afhængigt af, hvad der sker i ejendomssektoren.

- Da 2023 allerede er i det sidste kvartal, vil virkningen af downside-scenariet vise sig væsentligt mere tydeligt i 2024. Ejendomsproblemerne trækker ned i Kinas økonomiske opsving, hvilket yderligere rammer ejendomssalget i en negativ spiral, siger chefanalytiker Eunice Tan fra S&P Global Ratings Asia-Pacific.

Julius Baers økonom Sophie Altamatt er enig i synspunktet.

- Korrektionen i ejendomssektoren vil sandsynligvis fortsætte i 2024 og tynge investeringer, husholdningernes tillid og de lokale myndigheders finanser, siger hun.

De kritiske økonomiske udfordringer vurderes med stor overvægt, at være det "træge boligmarked" og en "svag forbrugertillid", der anses som de to største risici, efterfulgt af "manglende eller utilstrækkelige politiske foranstaltninger", hvilket afspejler den stigende bekymring over Beijings evne til at implementere mere effektive stimuleringsforanstaltninger.

Der er fortsat stor usikkerhed om Kinas evne til at løse udfordringerne i den problemramte ejendomssektor og om de allerede købte boliger kan leveres, da store forgældede udviklere som China Evergrande og Country Garden fortsat står over for massive økonomiske vanskeligheder.

Uden stramme obligatoriske regler kan bankerne vise sig tøvende med at yde nye lån på grund af bekymringer om den stigende mængde dårlige eller direkte misligholdte lån.

- Bankerne er tilbageholdende med at yde lån til private udviklere, siger cheføkonom Jian Chang fra Barclays Asia Pacific.

Beijing lancerede udstedelsen af nye statsobligationer til en værdi af 1000 mia. yuan, svarende til 140 mia. dollar i oktober for at støtte lokalregeringer, der er i stigende økonomiske vanskeligheder på grund af et kraftigt fald i salget af jord til ejendomsudviklerne.

Ifølge cheføkonom Tetsuji Sano fra Sumitomo Mitsui Asset Management, er finansieringen primært beregnet til at kompensere for lokale myndigheders indtægtsgab og støtte lokale finansieringsplatformes gældsbetjening.

- Evnen til at støtte økonomien gennem offentlige investeringer som infrastrukturinvesteringer har nået en grænse, vurderer Tetsuji Sano.

Det amerikanske kreditvurderingsbureau Moody's Investors Service nedjusterede tidligere på måneden Kinas kreditvurderingsudsigter til "negativ" fra "stabil" og begrundede justeringen med, at regeringens øgede støtte til lokalregeringer og statsejede virksomheder potentielt kan underminere landets finanspolitiske styrke og kreditværdighed.

.\\˙ MarketWire