Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Økonom ser stigning i huspriser i 2024 trods boligskattereformen og høje renter

4/1 08:31

I det nye år er der udsigt til stigende huspriser på landsplan, på trods af boligskattereformen og høje renter.

Det vurderer Haris Coric, der er seniorøkonom i Realkredit Danmark.

- På nuværende tidspunkt venter vi for hele 2024 at se stigende huspriser på landsplan - formentligt i omegnen af 0 til 3 pct. i fremgang - især drevet af en solid fremgang i købekraften og en forhåbentlig blød landing af dansk økonomi, skriver seniorøkonomen i en kommentar.

Det vil især understøtte det brede parcelhusmarked ifølge Haris Cocic, og realkreditinstituttet regner med, at antallet af handler vil ende i omegnen af 65.000 til 75.000 styk. Det betyder, at antallet af handler vil ende på omtrent samme niveau som sidste år.

Et af de helt store spørgsmål i 2024 vil være, hvor stor en effekt boligskattereformen kommer til at have på boligmarkedet.

- Meget tyder på, at boligskattereformen har haft en betydelig effekt på markedet for ejerlejligheder, og vi derfor kan forvente noget modvind her og faldende priser i det nye år, skriver Haris Cocic.

En del af aktiviteten, der normalt ville have været i starten af det nye år, er ifølge seniorøkonomen rykket ind i slutningen af 2023 for at boligkøberne kunne sikre sig skatterabatten, og det kan betyde en faldende efterspørgsel efter ejerlejligheder i København.

- Derfor kan året indledes med en hård omgang tømmermænd for boligpriserne i København, da både en faldende efterspørgsel samt udsigten til en højere boligskat kan danne grundlag for prisfald, lyder det fra Haris Cocic.

Der er dog flere "jokere", der kan komme til at have betydning for boligmarkedet i 2024.

- Den første joker er, hvor stor en opbremsning vi kommer til at se i økonomien i kølvandet på de pengepolitiske stramninger, og hvor stort gennemslaget bliver på arbejdsmarkedet.

- En anden joker er i høj grad renteudviklingen. Kommer vi til at se, at renterne falder noget tilbage - og hvor meget mangler vi endnu at se af negativ priseffekt fra de store rentestigninger gennem 2022 og 2023, skriver Haris Cocic.

Han vurderer, at det typisk tager op mod 1 til 2 år, før man ser den fulde effekt af rentestigninger på boligmarkedet.

De høje renter kan også komme til at presse lidt flere boligejere ud i økonomiske problemer. Derfor regner Realkredit Danmark med, at der vil være en stigende tendens i antallet af tvangsauktioner i 2024 sammenlignet med de senere år.

.\\˙ MarketWire