Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Økonomer: Danskernes bankindlån sætter rekord drevet af lønstigninger og høj beskæftigelse

4/1 09:10

Danskernes indlån i banken er steget til et rekordhøjt niveau takket være en stigning i beskæftigelsen og lønningerne.

Det vurderer Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv.

- Opsparingen i banken stiger, fordi danskerne holder igen med forbruget, og den hjælpes godt på vej af, at danskerne har haft en pæn indkomstfremgang i løbet af de seneste år, fordi lønninger og beskæftigelsen er steget, skriver Kristian Skriver i en kommentar.

Danskernes indlån i banken var 1131,7 mia. kr. ved udgangen af november 2023. Det viser netop offentliggjorte tal fra Nationalbanken.

Opsparingerne er steget med 10,6 mia. kr. i forhold til måneden før, og hvis man sammenligner med november sidste år, er indlånene steget 2,9 pct.

- Aldrig har danskernes opsparing i banken været større. Set i lyset af, at udgifter til renter og indkøb er steget mærkbart de seneste par år, kunne mange danskere med god samvittighed have trukket på den store opsparing. Men det er ikke sket. Tværtimod er opsparingen i banken nu på et rekordhøjt niveau, skriver Kristian Skriver.

I løbet af 2023 har danskerne samlet overført 32 mia. kr. til deres opsparinger. Til sammenligning steg bankindlånene med henholdsvis 44 mia. kr. i 2022 og 28 mia. kr. i 2021.

Ifølge Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, er der flere årsager til stigningen i danskernes indlån.

- Beskæftigelsen slår rekord, og lønningerne stiger også hurtigere, og det giver bedre mulighed for at spare op, skriver privatøkonomen.

- Hertil får danskerne i gennemsnit igen en positiv rente på deres bankindlån, og det øger incitamentet til at spare op, lyder det.

Bankindlånene svarer til en opsparing på 235.000 kr. i gennemsnit per voksne dansker.

- Vi ved dog, at milliarderne er meget ulige fordelt, og at mange også har måtte tære på opsparingen. Så kan man ikke genkende det beløb fra netbanken, så giver det god mening, skriver Brian Friis Helmer.

.\\˙ MarketWire