Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Tænketank: Manglende EU-støtte til Ukraine kan få store konsekvenser

11/1 12:55

EU har en målsætning om, at Ukraine skal have en pengepakke inden marts 2024. Hvis den krigsramte nation ikke får det, står Ukraine med et hul i budgettet, og det får flere konsekvenser.

Det fortæller Marek Dabrowski, som er seniorforsker hos tænketanken Bruegel.

- Pakken er vigtig på grund af krigsrelaterede udgifter - ikke kun militære, men også i forbindelse med genopbygning.

- Derudover er der sociale udgifter og en skrumpende formue.

- Hvis dette hul i budgettet ikke bliver lappet af udefrakommende midler, så er den eneste løsning at printe penge, siger han.

Det vil ifølge forskeren lede til højere inflation og en potentiel makroøkonomisk destabilisering, som både vil skubbe til den militære indsats, men også stabilitet og modstandskraft, hvad angår socialområdet og økonomien.

Den bedste løsning ifølge Marek Dabrowski er, hvis man på det ekstraordinære EU-topmøde 1. februar vedtager EU-Kommissionens forslag om 50 milliarder euro til Ukraine over fire år.

Pengene til Ukraine var et vigtigt punkt på dagsordenen til decembertopmødet, men Ungarn strittede imod, og derfor blev det udskudt.

Der er imidlertid kommet nye toner fra Ungarn, skriver Politico, og et kompromis er blevet luftet, som Marek Dabrowski mener, er den næstbedste løsning.

Ungarn har et ønske om, at man deler pakken op i fire bider, så det skal godkendes én gang årligt, om der skal sendes 12,5 milliarder euro Ukraines vej.

Dette kan blive problematisk for Ukraine, da det gør det sværere at planlægge og giver mindre sikkerhed, i forhold til om pengene overhovedet kommer.

Derudover sikrer Ungarn yderligere mulighed for at nedlægge veto hvert år.

Politikanalytiker Maria Martisiute fra tænketanken European Policy Centre ser ikke den model til gavn for nogen europæiske lande.

- Den eneste vinder her vil være Rusland. EU skal komme med et svar og en aftale til Ukraine.

- Der er mulige alternativer, men de har ikke samme indflydelse, når det gælder omfang og form sammenlignet med Ukraine Facility (kommissionens forslag, red.), siger hun.

/ritzau/