Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Ringkjøbing Landbobank-topchef jager øgede markedsandele igen i 2024

31/1 09:49

Ringkjøbing Landbobank fik en rigtig god afslutning på 2023 med et højt aktivitetsniveau på tværs af banken, hvilket også afspejlede sig i en solid udlånsvækst.

Det gode momentum giver et godt afsæt for 2024, hvor bankens direktør, John Fisker, venter en fortsættelse af de pæne vækstrater fra 2022 og 2023.

- Efter en udlånsvækst i 2022 på 17 pct. frygtede vi en kraftig opbremsning i 2023. Men vi endte med en vækst på 5 pct. i udlånet, efter at vi sluttede året rigtigt stærkt med en udlånsvækst i fjerde kvartal på 2,6 pct. fra kvartalet før.

- Så sådan set halvdelen af sidste års vækst slutter vi året af med. Det er også en indikation for os om, at vi er faktisk ikke er på vej ned i kadence - vi synes faktisk, det peger det rigtige sted hen for 2024, siger John Fisker i et interview med MarketWire.

Banens udlån var ved udgangen af 2023 på 50,9 mia. kr. mod 49,6 mia. kr. kvartalet før - og 48,3 mia. kr. ved udgangen af 2022. Indlånet er fra 2022 til 2023 samtidig steget til 52,6 mia. kr. fra 48,7 mia. kr.

FLERE FORHOLD TRAK VÆKSTEN OP I FJERDE KVARTAL

At halvdelen af årets udlånsvækst blev skabt i fjerde kvartal, skyldes flere forhold.

Det skal ifølge bankdirektøren delvist ses i lyset af et mindre fald i udlånet i tredje kvartal, hvor virksomhederne reducerede deres lagre, hvilket betød et mindre træk på kreditterne i banken.

Derudover fik erhvervskunderne mulighed for at udskyde betalingen af moms og skatter, mens de omvendt er blevet betalt i fjerde kvartal med øgede træk på kreditterne til følge.

- De her normaliseringsting kom vi igennem i fjerde kvartal, men så oplevede vi også en stigning i hushandler op imod nytår, hvor vi også styrkede vores gebyrindtjening ret pænt.

- Vi hentede også ret mange nye kunder i fjerde kvartal, og havde igen noget vækst på vores vedvarende energiaktiviteter. Så det var mange forskellige ting, der drev væksten - der var simpelthen mere gang i butikken i fjerde kvartal end i de foregående kvartaler, fortæller John Fisker.

Mens hushandler blomstrede op frem mod årsskiftet frem mod ændringerne i boligskatterne, så forventer han et vakuum nu, hvor mange lige har fået handlet huse.

- Men hvis man går forbi vores kreditafdeling, som har med den del af det at gøre, så siger de faktisk, at der er overraskende pæn aktivitet. Men vores forventning er nu stadigvæk, at der må komme et eller andet vakuum, siger John Fisker specifikt om bankens aktiviteter i den del af forretningen.

SER VÆKST PÅ UD- OG INDLÅN PÅ 5 PCT. I 2024

Det ænder dog ikke ved, at banken faktisk venter ret høj vækst igen i 2024.

- Vi budgetter sådan set med, at vi kommer til at vokse ret pænt i år. Både ved at vi vinder markedsandele, men sådan set også fra aktiviteter. Vi har lagt en 5 pct. vækst ind på ud- og indlån og så faktisk 10 pct. på depotværdier, siger John Fisker.

Det er ikke væksten i økonomien, der her ventes at blive vækstmotoren for den fremgang - snarere vækst gennem øgede markedsandele og vækst i bankens nicheforretninger.

- Det ser ud til, at dansk økonomi lige i øjeblikket har vækstrater meget tæt på nul, så vi tror sådan set kun, at økonomien kommer til at bidrage med måske en enkelt procentpoint.

- Så langt størstedelen af den ventede vækst ligger på, at vi skal være i stand til at tage markedsandel eller kan lave nye projekter inden for de nicheområder, vi nu har specialiseret os i. Hvis vi siger 5 pct. vækst, så vil fordelingen være 20 pct. fra vækst i økonomien og 80 pct. på det andet, siger John Fisker.

.\\˙ MarketWire