Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Nøgletal fra USA handler alle om renten - fredag er det producentpriserne

16/2 11:24

Ugen har været præget af amerikanske nøgletal, der har givet udsving på de finansielle markeder.

Der er den amerikanske centralbank Federal Reserves rentebane, der er i fokus: Hvornår sætter centralbanken renten ned?

Torsdag lukkede Wall Street - og det danske aktiemarked - højere, da detailsalget faldt mere end ventet, hvilket gav næring til håbet om, at Federal Reserve snart vil begynde at sænke renten.

I starten af februar afviste Federal Reserves topchef, Jerome Powell, dog, at tidlige og store rentenedsættelser var på bordet.

Handlerne indregner nu en 53 pct. chance for en rentenedsættelse i juni ifølge CME Fedwatch mod tidligere marts som starten for centralbankens lempelsescyklus. Nu ventes renten at blive sat ned med 100 basispoint i år mod 160 basispoint, der var ventet ved udgangen af 2023 ifølge Reuters.

Fredag får handlerne også amerikanske data, de kan dykke ned i. Her er det producentpriserne, der kan rokke markedet.

- Dagens producentpriser fra USA er kommet i fokus efter tirsdagens overraskende store stigning i forbrugerpriserne. Federal Reserve fokuserer nemlig ikke på forbrugerpriserne, men foretrækker privatforbrugsdeflatoren, påpeger Jyske Bank.

- Producentpriserne leverer i dag de sidste byggesten til forventningerne til privatforbrugsdeflatoren, der i øvrigt kommer den 29. februar, skriver banken.

Privatforbrugsdeflatoren er steget noget langsommere end de underliggende forbrugerpriser det seneste halve år. Forskellen mellem de to er, at husleje og transport har en betydelig mindre vægt i privatforbrugsdeflatoren end i forbrugerpriserne, forklarer Jyske Bank.

Til gengæld udgør sundhedsprodukter en betydeligt større andel i privatforbrugsdeflatoren.

- Huslejerne steg ganske kraftigere i januar, og der er forventninger om, at privatforbrugsdeflatoren stiger noget mindre i januar end forbrugerpriserne, noterer banken sig.

De amerikanske producentpriser ventes på årsbasis at at ligge 0,6 pct. højere i januar, mens den månedlige stigningstakt ses lande på 0,1 pct.

I december sidste år var tallene henholdsvis 1,0 pct. og -0,2 pct.

.\\˙ MarketWire