Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Kina banker boligrenten ned: Ikke en mirakelkur vurderer Sydbank

20/2 07:38

Den kinesiske centralbank har natten til tirsdag overrasket markedet ved at sænke boligrenterne med den største margin nogensinde.

Det viser klart, at de kinesiske myndigheder har indset, at ejendomsmarkedet er nøglen til at genvinde den skrantende økonomiske tillid. Men der er ikke tale om nogen mirakelkur, vurderer Mathias Dollerup Sproegel, der er seniorøkonom hos Sydbank.

- Forbrugertilliden i Kina er banket helt i bund, og med de kæmpe fald forbrugerne har oplevet på bolig- og aktiemarkedet, så har de næppe den store appetit på at købe ny bolig – også selv om renten nu bliver sænket. Den japanske syge kan meget vel have ramt den kinesiske økonomi, hvor en brat boligboble udløser langvarig skade i hele økonomien, skriver Mathias Dollerup Sproegel i en kommentar.

People's Bank of China sænkede den natten til tirsdag den femårige rente til 3,95 pct. fra 4,2 pct. i den første reduktion siden juni sidste år. Analytikere havde ventet en reduktion, men kun til 4,10 pct. Samtidig fastholdt banken den etårige primær-rente på 3,45 pct.

Reduktionen af realkreditrenten på 25 basispoint er den største, siden realkreditrenten blev introduceret i august 2019.

At den store sænkning kommer nu, er et resultat af, at den kinesiske økonomi - og navnlig boligmarkedet - er kommet i gevaldig modvind de seneste kvartaler.

- Størstedelen af kinesernes formue er bundet i mursten, og derfor gør det rigtig ondt, når boligpriserne falder kraftigt. Ifølge de officielle tal er boligpriserne ganske vist kun faldet ganske moderat, men mange anekdotiske fortællinger antyder, at boligpriserne er faldet 20-30 pct., vurderes det fra Sydbanks seniorøkonom.

Samtidig kæmper den kinesiske industri med en stor overproduktion, efter at den globale vareefterspørgsel er styrtdykket efter coronapandemien, påpeger Mathias Dollerup Sproegel. Rentesænkningen er derfor ikke bare et forsøg på at sparke gang i boligmarkedet, men også i resten af den kinesiske økonomi.

- Vi tvivler dog på, at der findes et quick-fix. Vi gruer for, at den japanske syge er ved at ramme den kinesiske økonomi, hvor en brast boligboble rammer forbrugerne som et granatchok, der gør rentenedsættelser virkningsløse, fordi ingen virksomheder eller forbrugere har den store appetit på at investere og forbruge, selv om renten sænkes, vurderer han.

.\\˙ MarketWire