Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Japansk aktieindeks blæser igennem 40.000 point

4/3 06:34

Det japanske toneangivende aktieindeks Nikkei 225 krydsede mandag morgen 40.000 efter at have sluttet sidste uge på et rekordhøjt niveau.

Indekset åbnede med en stigning på 290 point svarende til 0,7 pct., og stigningen er øget i formiddagens handel på børsen i Tokyo, der kort før frokostpausen noterer et plus på 316 point eller 0,8 pct.

Stigningen afspejler himmelflugten i de amerikanske aktier, hvor det techtunge Nasdaq indekst fredag satte rekord efter et plus på 1,4 pct. understøttet af blandt andet chipproducenten Nvidia, der overskred en markedsværdi på 2000 mia. dollars.

I Tokyo er det da også de halvleder-relaterede aktier som Tokyo Electron og Advantest, der fører an i fremgangen. Begge aktier stiger over 3 pct. i formiddagens handel.

Den massive efterspørgsel, der er genereret af forventningerne til kunstig intelligens fortsætter med at presse halvlederindustrien op, hvilket øger værdien af de japanske virksomheder, der er involveret i fremstillingsprocessen.

Nikkei-indeksets stigning er samtidig drevet af udenlandske investorer, corporate governance-reformer og en svag yen samt skatteincitament-programmet Nippon Individual Savings Account, der er rettet mod små investorer.

- Indekset ser ikke overophedet ud, siger strateg Ryuta Otsuka fra Toyo Securities i Hiroshimatil Nikkei-Asia.

Strategen peger på virksomhedernes forventninger om rekordoverskud for indeværende regnskabsår, der løber frem til udgangen af marts.

Den nuværende pris i forhold til indtjening er næsten 17 gange sammenlignet med mere end 60 gange i december 1989, hvor et japansk finanskrak sendte landet ud i en årtier lang nedadgående spiral.

- Den svækkede yen har helt klart givet medvind for det japanske marked, primært gennem at understøtte forventningerne til indtjeningen per aktie, siger investeringschef Thomas O'Mahony fra Cambridge Associates til Nikkei-Asia.

Der er dog en fortsat risiko for, at vinden vender.

- Den største risiko for Japans aktiemarked er en tilbagevenden til deflation, men vi tror på, at sandsynligheden er lav, siger investeringschef Jeremy Osborne fra Fidelity International.

.\\˙ MarketWire