Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

EU investerer for styrke europæisk produktion af ammunition

15/3 14:54

Det lykkedes ikke EU at levere én million artillerigranater til Ukraine i marts måned. Men nu forsøger EU-Kommissionen at sætte ekstra skub i ammunitionsproduktionen i EU.

Det sker med en investering på 500 millioner euro svarende til omkring 3,7 milliarder kroner. Pengene skal gå til 31 projekter, som dækker områder som sprængstoffer, krudt, granater og missiler.

Det siger EU-kommissær for det indre marked, Thierry Breton, i en pressemeddelelse.

- Det er første gang, vi bruger EU-budgettet til at støtte forsvarsindustriens produktionskapacitet. Det er uden fortilfælde.

- Det signal, vi sender, er klart: Europa er klar til at producere mere, hurtigere og sammen som europæere, siger Thierry Breton.

Målet er at nå en årlig produktion på to millioner stykker ammunition i slutningen af 2025.

Bag den optimistiske udmelding gemmer der sig dog et uskønt forløb omkring forsyningen af ammunition til Ukraine.

For et år siden opstillede EU det mål, at man ville levere én million artillerigranater til Ukraine. De var ifølge EU's udenrigschef, Josep Borrell, vigtige for, at Ukraine kunne fortsætte kampen mod de russiske invasionsstyrker.

Men det er langt fra lykkedes at indfri målet. I februar erkendte Borrell, at EU-landene nok kun ville kunne levere lidt mere end halvdelen af de lovede artillerigranater.

Derfor forsøger EU-Kommissionen i samarbejde med EU-landene at sætte fart på opbygningen af forsvarsindustrien i EU.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, fastslog torsdag, at der skal handles hurtigt for at sikre Ukraine den nødvendige ammunition.

- Ukraine er ikke ved at løbe tør for mod. Ukraine er ved at løbe tør for ammunition, sagde Jens Stoltenberg på et pressemøde i Nato-hovedkvarteret i Bruxelles torsdag.

Han fastslog, at både EU og USA bør skrue op for leveringerne til Ukraine.

- Nato-allierede sender ikke nok ammunition til Ukraine. Det har konsekvenser på slagmarken hver dag. Rusland er hver dag i stand til at have flere våben end Ukraine på slagmarken.

- Derfor har Rusland gjort fremskridt i de seneste uger og måneder. Det haster med, at Nato-allierede nu træffer beslutninger om at sende ammunition, sagde Jens Stoltenberg.

/ritzau/