Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Aktier/middag: Mærsk i fremdrift i dansk aktiemarked der har noget til gode

13/5 11:41

Mærsk-aktierne tørner ud i en ny handelsuge med fuld kraft frem trukket af en markant stigning i spotpriserne på containerfragt.

Sammen med NKT, som påvirkes positivt af nyt fra konkurrenter, bidrager rederiaktierne til et plus for C25-indekset på 1,3 pct. til 1955,92, mens Ørsted trækker baglæns efter vindkritiske udtalelser fra USA's tidligere og måske kommende præsident, Donald Trump.

Underliggende er det danske aktiemarked mandag positivt præget af et efterslæb i forhold til de øvrige aktiemarkeder, som har været aktive, mens det danske har været lukket i den lange Kristi himmelfart-weekend. Det påpeger senioraktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk.

- Vi har været lukket ned, mens Verden har været i gang, og det er foregået i en positiv stemning. Så Danmark har lidt til gode, så vi ligger lunt i svinget, når vi sammenligner med resten af Europa, konstaterer han.

MÆRSK DRIVES FREM AF STIGENDE RATER

Øverst i eliteindekset stiger Mærsk-aktierne med et plus til B-aktien på 7,9 pct. til 11.260 kr., efter at rateindekset Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), der måler spotpriserne på containerfragt fra Shanghai, steg med hele 18,8 pct. i sidste uge.

- Raterne har udviklet sig gunstigt. Og så har der også generelt været en rigtig god stemning blandt de asiatiske rederier med nogle opgraderinger, noterer Martin Munk.

Yderligere har Mærsk fået løftet sit kursmål hos amerikanske Citigroup til 9100 kr. fra 8500 kr. Men anbefalingen forbliver "sælg", fremgår det af data fra Bloomberg News.

NKT FØLGER ITALIENSK BRANCHEFÆLLE

Med i toppen med et plus på 6,5 pct. til 596 kr. er også kapelproducenten NKT, som reagerer positivt på stigninger hos især branchefællen Prysmian. Det italienske selskabs justerede driftsindtjening EBITDA i første kvartal var bedre end ventet, og Prysmian oppræciserede sine forventninger. Siden har flere børshuse løftet deres kursmål for selskabet, som torsdag og fredag fejrede regnskabet med stigninger på henholdsvis 3,8 pct. og 2,2 pct.

- Det er supergod inspiration til NKT. Lige nu kører det for fuld damp, og ordrebøgerne er store hos alle udbydere. Det er mere et spørgsmål om af få kapacitet til at levere på ordrerne, siger Martin Munk.

TRUMP TRYKKER ØRSTED

I bunden af C25 taber Ørsted 5,0 pct., til 409,70 kr., og Martin Munk ser forklaringen i udtalelser fra Donand Trump, der har lovet at kvæle udviklingen af havvindmøller i staten New Jersey fra første dag, hvis han genvinder embedet. Det skriver branchemediet Recharge News.

På den anden side har det danske energiselskab fået sin anbefaling hævet til "køb" fra "hold" af DBS Bank, som også har hævet kursmålet til 485 kr. fra 430 kr. ifølge data fra Bloomberg News.

UNIBREW UDLÆGGER VÆKSTPLANER PÅ KAPITALMARKEDSDAG I HOLLAND

Midt i C25-indekset stiger Royal Unibrew 1,4 pct. til 557,50 kr.

Bryggeriet er mandag vært for en kapitalmarkedsdag i byen Bunnik uden for Amsterdam, hvor Unibrews seneste opkøb, sodavandsproducenten Vrumona, har hjemme. Netop de seneste års mange opkøb er centrum for begivenheden, hvor ledelsen vil forsøge at sætte ord på, hvor de skal veksles til mere værdi og vækst.

GN HØSTER LØFTEDE KURSMÅL

GN har hos Morgan Stanley fået løftet sit kursmål til 210 kr. fra 188 kr., og BNP Paribas Exane har løftet sit kursmål til 250 kr. fra 195 kr.

Ændringerne kommer efter regnskabet for første kvartal og en kapitalmarkedsdag i sidste uge.

Aktien falder alligevel 0,3 pct. til 202,10 kr.'

Uden for eliteindekset har Netcompany har vundet en kontrakt med det britiske told- og skattevæsen HMRC. Kontrakten løber i tre år med en option på yderligere to år. Værdien estimeres til 120-135 mio. pund over fem år. Men aktien falder 0,2 pct. til 306 kr.

Til Chemometec er fra fra ugens begyndelse et plus på 3,3 pct. til 323,40 kr., selv om selskabet sent onsdag afleverede sit regnskab for tredje kvartal 2023/24, der bød på tilbagegang som følge af afventende kunder. Samtidig har øgede omkostninger - herunder en fratrædelsesaftale med den tidligere direktør - udhulet indtjeningen, viste regnskabet.

Men siden har selskabets topchef, Martin Helbo Behrens, offentliggjort et køb af aktier i selskabet for lige over en mio. kr., som gav aktien positivt momentum i formiddagens handel.

. \\˙ MarketWire