Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Topøkonom: "Højere i længere tid" er i opposition til markedet

21/5 06:34

Den amerikanske centralbank med formand Jerome Powell, som i øvrigt fredag arbejder hjemme med covid-19, i spidsen har den senere tid indikeret, at renten i USA vil være højere i længere tid, inden den senere på året vil blive sat ned.

Bagtæppet for den mere tilbageholdende tilgang er, at inflationen efter stor afdæmpning især i fjerde kvartal sidste år i de første tre måneder af 2024 har overrasket til den høje side.

Centralbanken kan dog være tvunget til igen snart at ændre kurs.

- Federal Reserve drejede rundt på grund af data. Det var det modsatte af drejningen, som den foretog sig i december. Nu er den nødsaget til at foretage en u-vending, siger Mohamed Aly El-Erian, anerkendt amerikansk økonom, til Bloomberg News.

- Mens den foretager den u-vending og er højere i længere tid, går markedet den anden vej.

I denne uge viste en opgørelse af forbrugerprisernes udvikling i april imidlertid en afdæmpning af inflationen, hvilket i markedet har øget væddemålene på kommende rentesænkninger.

Det er dog ikke på den baggrund af El-Erian ser en vending i kursen hos Federal Reserve.

- Fedeal Reserve er nødsaget til at dreje rundt, ikke på grund af inflationstallene, men på basis af den reelle økonomi.

Den amerikanske centralbank har et mål om en kerneinflation på 2,0 pct. om året, og den var senest i marts opgjort efter PCE Core på 2,8 pct. Mohamed Aly El-Erian er dog ikke enig i, at det er godt mål for banken.

- 2,0 pct. er totalt arbitrært. Hvis vi følger det forkerte inflationsmål, er risikoen for en fejltagelse, som vil betyde en ofring af vækst, være høj.

- Dette er en verden, som er udsat for højere inflation, og vi kommer fra en verden, der var udsat for lavere inflation.

Den toneangivende rente ligger i USA i 5,25-5,50 pct. Det betyder, at realrenten i forhold til kerneinflationen senest var omkring 2,50 pct.

Mohamed Aly El-Erian har en fortid som topchef i investeringskæmpen Pimco, mens han i dag er præsident for Queen's College i Cambridge. Desuden agerer han cheføkonomisk rådgiver for Allianz. Han var i sin tid også økonomisk rådgiver for præsident Barack Obama.

.\\˙ MarketWire