Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Svensk økonomi overrasker med bedre start på 2024 end ventet

30/5 09:12

Den svenske økonomi voksede i første kvartal med 0,7 pct. fra kvartalet før, hvilket er en positiv overraskelse for økonomerne, der ifølge Bloomberg News havde ventet en nulvækst.

- Svensk økonomi har fået en overraskende god start på 2024. Fremgangen kommer efter en længere periode med stilstand i svensk økonomi, skriver Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI), i en kommentar.

Han fremhæver, at det især er øgede lagerinvesteringer, der bidrager til fremgangen i første kvartal.

Flere varer på lager kan dog efterfølgende give en periode med et negativt vækstbidrag i takt med, at lagrene nedbringes igen, påpeger han.

- Svensk økonomi har været igennem en svær periode med økonomisk tilbagegang, faldende beskæftigelse og stigende ledighed. Beskæftigelsen i Sverige er faldet med lidt over 31.000 det seneste år, mens ledigheden er sendt op på 8,5 pct., siger Allan Sørensen.

De mange rentestigninger har ifølge cheføkonomen været hård kost for svensk økonomi.

- Svenskerne har en utrolig stor udbredelse af lån med løbende rentetilpasning, og derfor slår rentestigningerne hurtigt igennem på økonomien. Svenskerne er nu gået foran og sænkede renten for 14. dage siden, siger Allan Sørensen.

Den danske eksport til Sverige var i første kvartal 6,2 pct. lavere end året før.

- Nu er der endelig lidt fremgang i svensk økonomi igen og den svenske krone er blevet stabiliseret. Det kan hjælpe danske eksportvirksomheder til fornyet fremgang på det svenske marked, vurderer Allan Sørensen.

Den svenske kr. reagerer umiddelbart afdæmpet på væksttallene. Ved 9-tiden koster den svenske kr. næsten uændret 0,6461 danske kr.

.\\˙ MarketWire