Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Økonomer: Høj jobvækst skubber amerikanske rentenedsættelser længere ud i horisonten

7/6 15:10

Hvis man som amerikaner gik og håbede på lavere renter, skal man nok i stedet finde tålmodigheden frem.

Der er nemlig fortsat fuld fart på det amerikanske jobmarked, og det vil gøre det svære for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, at sænke renterne i nærmeste fremtid.

Det er det klare budskab fra flere økonomer efter offentliggørelsen af jobtal fra USA fredag eftermiddag.

- Den høje jobvækst gør, at en rentenedsættelse forvinder længere ud i horisonten, konstaterer Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 272.000 personer i maj. Det er markant højere end den ventede vækst på 180.000, mens der i april var en vækst på 165.000.

- Der er på ingen måde tegn på, at tempoet er gået ud af det amerikanske arbejdsmarked. Den lavere jobvækst i april var blot en enkelt måned med lavere jobvækst, siger han med henvisning til forrige måned.

Når tempoet på arbejdsmarkedet dermed lader til at holde ved målt over en længere periode, kan det give hovedbrud hos den amerikanske centralbank, der har brug for en afkøling, før de tør skrue på pengepolitikken.

- Den høje jobvækst kombineret med høj inflation gør, at meget tyder på, at den første rentenedsættelse fra Fed først kommer til efteråret eller vinter. Hvis Fed skal sænke renten, kræver det, at jobvæksten og inflationspresset aftager. Det er heller ikke helt utænkeligt, at en rentenedsættelse bliver udskudt til 2025, skriver han.

LAVERE RENTER SKUBBES UD I FREMTIDEN

Målt på de såkaldte Fed-swaps er der i markedet nu først indregnet en hel rentesænkning i december, hvor buddet tidligere var september. Det udskudte bud betyder også, at markedet nu kun indregner en enkel rentenedsættelse i år, viser handlen med rentefutures fredag eftermiddag.

Frank Øland Hansen, der er chefstrateg i Danske Bank, hæfter sig også ved, at gode nyheder fortsat er dårlige nyheder for aktiemarkedet. Det vil sige, at en stærk økonomi, som sagtens kan tolkes som positivt, er negativt set med markedets briller, da der kræves en afkøling for at sætte renterne ned.

Derfor var dagens stærke tal heller ikke ligefrem det, investorerne gik og ønskede sig, konstaterer han.

- Renterne strøg i vejret og aktierne faldt øjeblikkeligt, da tallene blev offentliggjort. Masser af jobs og høj lønvækst lukker døren fuldstændigt for dem, der stadig måtte håbe på at Fed ville sænke renten i juli. Det kan de godt glemme alt om nu, siger han.

- Samtidig er det vigtigt at huske på, at en stærk økonomi grundlæggende er positivt for virksomhederne og aktiemarkedet. I 2023 blev aktiemarkedet drevet af multipel ekspansion, men i år ser vi i stigende grad, at det er virksomhedernes indtjeningsvækst, der er med til at drive aktiemarkedet opad, lyder det videre.

.\\˙ MarketWire