Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Mette Frederiksen ønsker endnu større militær oprustning i Europa

9/7 17:32

Nato er i en bedre tilstand end før krigen i Ukraine. Men der er brug for, at europæerne gør endnu mere for eget forsvar, og for at Nato-landene hjælper Ukraine mere.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) i en samtale hos tænketanken Council on Foreign Relations i Washington. Den kommer forud for Nato-topmødet i samme by.

- Nato er større og stærkere med to nye lande i alliancen (Sverige og Finland, red.). Det vi har formået i mere end to års krig i Ukraine var uventet. Rusland har undervurderet os, undervurderet USA og Europa.

- Vi har et stærkere Nato end i mange år, og mange Nato-lande inklusiv Danmark, bruger mere på forsvar, siger Mette Frederiksen.

Den danske statsminister gør det dog samtidig klart, at der er brug for meget mere. Både i form af oprustning for at forsvare de europæiske Nato-lande og i form af luftforsvar og andet militært udstyr.

- Jeg er ikke sikker på, at to procent er nok, siger Mette Frederiksen.

Den danske statsminister sætter dermed spørgsmålstegn ved, om Natos nuværende målsætning er nok. Den fastslår, at Nato-landene skal bruge to procent af deres bruttonationalprodukt (bnp) på forsvar.

Det har et flertal i Folketinget prioriteret, så Danmark nu er på 2,37 procent af bruttonationalproduktet. Men Europa skal gå videre, mener Mette Frederiksen.

- Det må have været mærkeligt, for USA at se på os europæere. I reddede os i Anden Verdenskrig og fortsatte derefter med at bruge mange penge på forsvar efter krigen.

- Det gjorde europæiske lande ikke. I bør kunne forvente af os, at vi som rige lande vil bruge nok på den fælles sikkerhed.

- Vi er et bedre sted nu, men Europa skal gøre mere. Meget mere, siger Mette Frederiksen.

Dermed berører hun igen den diskussion om at bringe ofre i lyset af den sikkerhedsmæssige situation, som har ført til hjemlig kritik.

- Danskerne har været meget fokuserede og meget trofaste i deres støtte til Ukraine. Opbakningen er en af de højeste i verden.

- Det gør det meget lettere at være en aktiv statsminister i det her spørgsmål. Men uanset hvad, så ville jeg gøre det samme alligevel, siger Mette Frederiksen.

Hun peger dermed på, at lederne af Nato-landene bør erkende situationen og gøre mere for eget forsvar og for Ukraine.

- Vi kan ikke beskytte Nato, hvis ikke man er villig til at gøre, hvad der er brug for i forhold til krigen. Og så må man samtidig forsøge at overbevise folk om, at det er nødvendigt, siger Mette Frederiksen.

Det har dog vist sig at være en udfordring i Danmark. Her har Mette Frederiksen fået kritik for at åbne for, at danskerne bør arbejde mere.

I samtalen i Washington erkender statsministeren, at det er nødvendig at træffe et valg. Hvis man vil bruge mere på forsvar, så er der mindre til eksempelvis velfærd:

- Det er rigtigt, at der vil være mindre til andre områder, hvis vi går videre i forhold til at opruste. Vi har startet den diskussion. Men den er ikke færdig, siger Mette Frederiksen.

Ligesom i klima-debatten understreger Mette Frederiksen, at det skal ske uden at ramme dem med de mindste rådighedsbeløb.

- Som socialdemokrat vil jeg være meget hård omkring at beskytte den sociale balance. Vi skal tage vare på vores egne, mens vi forsøger at vinde krigen, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/