Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Elselskab skal betale milliarder efter brand på Hawaii

5/8 05:57

Forsyningsselskabet Hawaiian Electric Industries, samt andre anklagede i retssager efter skovbrandene på den hawaiianske ø Maui sidste år, er gået med til at betale 4 milliarder dollar i erstatning.

Det siger virksomheden fredag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

4 milliarder dollar svarer til omkring 27,3 milliarder kroner. Af de 4 milliarder hæfter Hawaiin Electric Industries, og moderselskabet Hawaiian Electric, for 1,99 milliarder dollar, svarende til 13,6 milliarder kroner.

Skovbrandene på Maui dræbte mindst 100 mennesker og ødelagde tusindvis af huse. Det estimeres, at brandene forårsagede skader for 5 milliarder dollar - svarende til omkring 34 milliarder kroner.

Det hawaiianske amt Maui har sagsøgt elselskabet Hawaiian Electric og beskyldt selskabet for at have opført sig forsømmeligt ved ikke at slukke udstyr trods advarsler om, at vind af orkanstyrke kunne rive strømledninger ned og starte naturbrande.

Amtet siger, at de nedfaldne strømledninger startede de naturbrande, der ødelagde den historiske by Lahaina i august sidst år.

Det fremgår ikke, hvem de andre anklagede er.

I søgsmålet lyder det, at selskabet havde fået flere advarsler om risikoen for naturbrande i området, og at elselskabet var bevidst om faren for brande om sommeren.

Skovbrandene bredte sig fra 8. august 2023 med stor hast. Stærk vind i området på grund af orkanen Dora medvirkede til, at skovbrandene bredte sig så hurtigt, som de gjorde.

Beboere på Maui har blandt andet kritiseret, at øens varslingssystem bestående af sirener ikke blev aktiveret. Der blev heller ikke givet ordrer om, at borgerne skulle lade sig evakuere.

Der er tale om den mest dødbringende naturkatastrofe, der har fundet sted på Hawaii, mens øgruppen har været en amerikansk stat. Hawaii blev USA's 50. delstat i 1959.

/ritzau/