Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Teknologiaktier i USA står for skud: Milliarder i markedsværdi står til at gå op i røg

5/8 11:37

En tung stemning har lagt sig over det amerikanske aktiemarked, hvor en bestyrket frygt for en økonomisk tilbagegang i USA får investorerne til at flygte fra særligt de amerikanske teknologiaktier.

Det står til at slette tusindvis af milliarder i markedsværdi fra de amerikanske aktier.

De amerikanske aktieindeksfutures handles kraftigt baglæns mandag formiddag. Futuren for det brede S&P 500-indeks falder 2,3 pct., mens futuren for det mere teknologitunge Nasdaq 100-indeks falder 3,6 pct. inden børsåbning i New York klokken 15.30.

Misstemningen følger kæmpemæssige fald i Japan, hvor en styrkelse af den japanske yen efter en renteforhøjelse fra landets centralbank, Bank of Japan, har sendt det japanske aktiemarked ud på sin største deroute siden 1987.

Nikkei 225- og Topix-indekset faldt hver mere end 12 pct. med særligt pres på teknologi- og bankaktierne.

Modvinden fra Japan står til at blæse ind over de amerikanske teknologikæmper - også kendt som megacap - når startklokken lyder på Wall Street.

Værst står det til at gå ud over Nvidia, der igennem længere tid har redet på AI-bølgen. Foruden den generelle negative stemning har chipproducenten udskudt lanceringen af et produkt. Det bør dog ikke påvirke indtjeningen i 2025, vurderer Goldman Sachs ifølge Bloomberg News.

Aktien i Nvidia falder 9,1 pct. i formarkedet, hvilket svarer til et fald i markedsværdien på over 244 mia. dollar.

For Apple er der også kurs mod en mørkerød start, efter at milliardæren Warren Buffett gennem sit selskab Berkshire Hathaway har halveret sin position i iPhone-producenten.

Aktien taber 8,6 pct. i formarkedet, hvilket skærer knap 287 mia. dollar af markedsværdien.

Imens falder Microsoft 5,1 pct., svarende til et dyk i markedsværdien på 156,2 mia. dollar.

Af andre store aktier falder Meta 5,9 pct., Amazon dykker 3,8 pct., og Tesla bakker 7,3 pct.

SLØJ JOBRAPPORT OG DYK I AKTIVITETEN

Den sure stemning på aktiemarkedet startede allerede torsdag i sidste uge, hvor der blev offentliggjort en skuffende opgørelse af erhvervstilliden i industrisektoren.

ISM-indekset for industrien faldt i juli til 46,8 fra 48,5, hvor der var ventet en bedring til fremgang til 48,8.

Fredag fulgte nye tal for jobmarkedet i USA, der viste en voldsomt stor afmatning i juli. Jobskabelsen landede på 114.000 mod ventet 175.000, og samtidig blev sidste måneds opgørelse revideret kraftigt ned til 179.000 fra 206.000.

De svage nøgletal har skabt bekymring for, om den amerikanske økonomi kan ende i recession. Det har også øget presset på USA's centralbank, Federal Reserve, for at få sænket renterne.

Centralbanken fastholdt onsdag sin rente, men antydede kraftigt, at rentemødet i september vil ende med en lempelse af pengepolitikken. Handel med rentefutures viser nu, at markedet indregner en sænkning af renten på 50 basispoint i september og næsten fem nedsættelser i år.

Onsdag var forventningen knap tre rentesænkninger i 2024.

- Vi er skiftet fra et marked, der ikke kunne gøre noget forkert, til et, der er skrækindjagende på alle tænkelige måder, skriver JC O'Hara, der er chefstrateg i Roth Capital Partners, i et notat ifølge Bloomberg News.

- Vi er i et miljø, hvor narrativet - eller i hvert fald tilliden til narrativet - hurtigt kan skifte, hvilket så kan skabe yderligere rotation og større nedbringelse af risiko på kort sigt, fortsætter han.

.\\˙ MarketWire