Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

USA/tendens: Asiatisk modvind rammer amerikanske aktier - teknologi står for skud

5/8 14:44

Den brede røde pensel er taget i brug på verdens aktiemarkeder - og det amerikanske står også til at blive ramt, når handlen starter mandag.

Bekymringerne om den amerikanske økonomi efter nøgletal i sidste uge har ramt de asiatiske aktiemarkeder med et hammerslag mandag, de europæiske følger efter omend i mindre forslået grad - og Wall Street forventes at følge trop senere mandag.

Størst er nedturen i teknologisektoren - og det teknologitunge Nasdaq 100-indeks indikeres ned med 5,9 pct. ved handelsstart efterfulgt af et fald i S&P 500-indekset op 4,5 pct. og 3,1 pct. for Dow Jones.

Misstemningen følger massive aktiefald i Japan, hvor styrkelse af den japanske yen efter en renteforhøjelse fra landets centralbank, Bank of Japan, har sendt det japanske aktiemarked ud på sin største deroute siden 1987. Blandt andet dykkede Nikkei 225-indekset mere end 12 pct. mandag med særligt pres på teknologi- og bankaktierne.

Dermed cementeres den dårlige stemning fra fredag, hvor en ringere amerikansk jobrapport end ventet sendte Nasdaq-indeks ned med 2,4 pct., det brede S&P 500-indeks faldt samtidig 1,8 pct., og Dow Jones-indekset gik 1,5 pct. tilbage.

MEGACAP I FALD

Teknologikæmper - også kendt som megacap - samt vækstaktier har været de vigtigste drivkræfter for den ene indeksrekord efter den anden i år. Men mandag vender de alle snuden ned.

Apple ligger 9,9 pct. lavere i formarkedet, efter at Berkshire Hathaway har reduceret sin ejerandel i iPhone-producenten med næsten 50 pct. Det kunne ifølge Reuters tyde på, at milliardærinvestoren Warren Buffett trækker følehornene tilbage i takt med den øgede usikkerhed omkring den amerikanske økonomi, hvor recessionsfrygten har fået endnu en saltvandsindsprøjtning efter skuffende amerikanske nøgletal i sidste uge.

Aktiedarlingen Nvidia ligger 13,7 pct. lavere efter en melding om en forsinkelse i lanceringen af dets kommende kunstig intelligens-chips på grund af designfejl. Microsoft indikeres til et fald på 5,8 pct., mens Alphabet ligger 5,9 pct. lavere i formarkedet.

LAVERE RENTE RYKKER TÆTTERE PÅ

De skuffende jobdata fredag har fået markedet til at spå om flere og hurtigere rentenedsættelser fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, end tidligere ventet. 98,5 pct. vurderer nu, at Federal Reserve vil sætte renten ned med 50 basispoint på rentemødet i september sammenlignet med 11 pct. i sidste uge ifølge CME's Fedwatch Tool, skriver Reuters.

Federal Reserve fastholdt i sidste uge sin ledende rente og indikerede i stedet, at den første stimulerende rentenedsættelse vil komme til september.

INTEL FORTSÆTTER NED

Fredag gik det særdeles hårdt ud over Intel, der leverede tæt på fuld plade i dårlige nyheder med sit regnskab for andet kvartal torsdag efter lukketid.

Som konsekvens af det sætter ledelsen gang i en spareplan på 10 mia. dollar, og den medfører blandt andet en suspendering af udbyttebetalingen fra og med fjerde kvartal i år. Derudover skal 15 pct. af medarbejderstaben skæres fra.

Intel har omtrent 110.000 medarbejdere, så 15 pct. svarer altså til 16.500 ansatte.

Intel falder 6,7 pct. i formarkedet mandag efter et fald fredag på 26,1 pct.

E-handelskæmpen Amazon blev også sendt i grøften, selv om resultaterne i andet kvartal var ganske pæne. Det var prognosen for tredje kvartal til gengæld ikke.

Mandag rammes aktien af det generelle mismod og indikeres et fald på 8,5 pct. ved handelsstart, efter at aktien blev sendt ned fredag med 8,8 pct.

.\\˙ MarketWire