Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Cheføkonom: Solen skinner på dansk økonomi - gråvejr i Europa

9/8 11:46

Det går egentlig strålende i dansk økonomi, men ikke for den europæiske. Og det er uholdbart, skriver cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen, i et notat fredag.

- Det er en kendsgerning, at væksten i Danmark siden pandemien har givet de fleste af de lande, som vi normalt sammenligner os med, baghjul, skriver han.

Et stærkt arbejdsmarked, en fornuftig inflation, overskud på betalingsbalancen samt strålende offentlige finanser. Det er nogle af de tegn, som indikerer en brølstærk dansk økonomi, mener cheføkonomen.

Men Europa halter bagud, hvor især lande som Tyskland og Frankrig har økonomiske udfordringer.

Tyskland oplever store udfordringer med demografien og en skrumpende arbejdsstyrke. Frankrig ligeledes udfordret med et stort offentligt underskud og gæld. Et problem, som også ses i større lande som Storbritannien og USA.

Det er ifølge Helge J. Pedersen ikke en holdbar udvikling.

Den stigende gæld i den offentlige sektor i den vestlige verden kombineret med øgede udgifter til områder som sikkerhed og klima truer med at føre til højere inflation og renter. Det kræver derfor ambitiøse planer for at genoprette budgetdisciplinen og sænke gælden, skriver han.

I notatet fremhæver Helge J. Pedersen den danske 10-årige statsrente, som nu er lavere end den tyske.

- Det er belønningen fra markederne til narrativet om den sunde danske økonomi, skriver cheføkonomen.

.\\˙ MarketWire