Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Nordea indgår forlig til 233 mio. kr. i amerikansk hvidvasksag

27/8 16:18

Nordea har indgået et forlig med amerikanske New York State Department of Financial Services (DFS) på 35 mio. dollar eller 233 mio. kr.

Forliget er en konsekvens af en undersøgelse vedrørende tilstrækkeligheden af Nordeas program for forebyggelse af hvidvask i perioden fra 2008 til 2019.

- I forhold til forliget med DFS har Nordea indvilliget i at betale i alt 35 mio. dollar (31,5 mio. euro). Betalingen til den amerikanske myndighed påvirker ikke Nordeas økonomiske stilling i væsentlig grad og vil indgå som en omkostning i Nordeas regnskab for tredje kvartal 2024, oplyser Nordea tirsdag.

De amerikanske myndigheders undersøgelser vedrørte Nordeas tidligere processer, retningslinjer og kontroller for at forhindre hvidvask samt tidligere rammer for compliance - blandt andet i afdelingen Vesterport International Branch i Danmark, der i dag er lukket, samt Nordeas tidligere aktiviteter i de baltiske lande.

Ifølge Nordea er sagen nu lukket, og storbanken er ikke bekendt med andre igangværende eller aktive undersøgelser hos de amerikanske myndigheder i relation til sådanne historiske sager vedrørende forebyggelse af økonomisk kriminalitet, oplyser banken.

- Efter en tæt løbende dialog og samarbejde siden 2019 er vi glade for at kunne afslutte denne sag med DFS. Som vi tidligere har erkendt, undervurderede vi historisk kompleksiteten af indsatsen for at forhindre økonomisk kriminalitet og de nødvendige ressourcer hertil. I de seneste år har vi investeret massivt i vores program for forebyggelse af hvidvask, og bekæmpelse af økonomisk kriminalitet er en af de vigtigste prioriteter for Nordea, siger Jamie Graham, Chief Compliance Officer, i Nordea, i meddelelsen.

Herhjemme er Nordea tiltalt for at have solgt eurosedler for mere end en milliard kroner til vekselkontorer på trods af advarsler fra myndighederne. Det fremgår af et anklageskrift fra National Enhed for Særlig Kriminalitet, NSK.

Nordea er tiltalt for at have overtrådt forskellige lovbestemmelser, som skal hindre hvidvask.

I alt drejer anklageskriftet sig om transaktioner for 26 mia. kr. Nordea har tidligere oplyst, at banken er uenig i NSK's juridiske vurdering af sagen, herunder de juridiske principper.

Sagen skal afgøres af Københavns Byret, hvor der ventes op mod 60 retsmøder.

.\\˙ MarketWire