Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Kinesisk centralbank frygter boblebrist i Silicon Valley Bank-stil

29/8 07:25

Den kinesiske centralbank, People's Bank of China, frygter, at de stadigt faldende renter vil udløse krak i samme stil, som da den amerikanske Silicon Valley Bank gik ned i marts 2023. Det skriver Nikkei Asia.

For mens de lange kinesiske statsobligationsrenter ligger tæt på et rekordlavt niveau, kæmper myndighederne med hidtil begrænset succes for at afværge en boble på markedet, der kan sætte bankerne i farezonen.

People's Bank of China er bekymret for, at boblen i priserne på statsobligationer i sidste ende kan briste og få renterne til at stige, med efterfølgende massive tab til bankerne, der ligger inde med store obligationsbeholdninger.

CENTRALBANKEN LØFTER PEGEFINGEREN

Centralbankguvernør Pan Gongsheng har påpeget, at "centralbanker bør være særligt opmærksomme på løbetids-forskydninger og renterisici, der opstår som følge af ikke-finansinstitutiones store beholdning af mellem- og langfristede obligationer" med henvisning til Silicon Valley Banks fiasko i USA som eksempel.

Den kinesiske toneangivende tiårige rente faldt til 2,1 pct. på et tidspunkt onsdag, ikke langt fra det hidtidige lavpunkt tidligere på måneden ifølge data fra London Stock Exchange Group, der har data tilbage til 2000.

Kapital flyder ind i obligationsmarkedet og driver priserne op, mens renter presses ned, drevet af frygt for mellem- til langsigtet økonomisk stagnation, den vedvarende nedtur i ejendomsmarkedet og dybt rodfæstet offentlig mistillid til aktiemarkedsinvesteringer.

BANKER I LANDDISTRIKTER UNDERSØGES FOR MANIPULATION

Og det er især bankerne i landdistrikterne, som har svagere kundegrundlag end de store statsejede kolleger, der hælder kapital ind på obligationsmarkedet.

National Association of Financial Market Institutional Investors, der er en selvregulerende organisation for finansinstitutioner på det kinesiske obligationsmarked, annoncerede i starten af august en undersøgelse af fire kommercielle banker i landdistrikterne, der er mistænkt for at manipulere obligationspriserne.

Bankerne, der alle er baseret i Jiangsu-provinsen, menes at være store spillere, når det gælder at puste statsobligationsboblen op. De bruger kundeindskud med varigheder på en måned og op til til fem år til at købe ti- til 30-årige obligationer, hvilket giver en forskel i varighed, der øger renterisikoen på deres balancer massivt.

I People's Bank of Chinas pengepolitiske rapport for første kvartal af indeværende år bemærkes det, at interbankhandelsvolumen for statsobligationer med løbetider på 20 til 30 år er femdoblet i forhold til sidste år. Landdistrikternes banker "stod for 24,8 pct. af den samlede handelsvolumen på interbankobligationsmarkedet, eller 10,5 pct.point højere end i samme periode sidste år".

Selv om National Association of Financial Market Institutional Investors ikke afslører detaljer om den formodede manipulation, ses undersøgelsen som en advarsel fra centralbanken mod overdreven obligationskøb fra landdistriktsbankerne.

.\\˙ MarketWire