Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Svensk økonomi skrumpede mindre end frygtet

29/8 09:31

Den svenske økonomi skrumpede mindre end ventet i andet kvartal af 2024.

Den svenske BNP-rapport rummer både gode og dårlige nyheder, skriver Sydbanks senioranalytiker Kim Blindbæk, der henviser til en oprevidering af væksten i andet kvartal, men også opdelinger i rapporten, der viser, at forbrugerne har holdt på pengene.

BNP-rapporten har torsdag morgen vist, at den svenske økonomi skrumpede med 0,3 pct. i andet kvartal mod en fremgang på 0,8 pct. i første kvartal.

Dermed er det ikke gået helt så skidt, som det blev anslået i den første opgørelse, der viste et dyk på 0,8 pct.

De dårlige nyheder er ifølge seniorøkonomen, at opdelingen af BNP-rapporten viser, at de svenske forbrugere holdt på pengene i andet kvartal.

- Det har nu stået på i to kvartaler i træk. Siden første kvartal af 2022 har privatforbruget vist tilbagegang i seks kvartaler, skriver senioranalytikeren, der henviser til, at den svenske forbruger har været hårdt presset af den høje inflation.

Inflationen har oven i købet også betydet, at den svenske centralbank, Riksbanken, måtte reagere hurtigt og hæve renten på kort tid fra nul til fire pct.

- På grund af mange boliglån med variabel rente og meget kort rentebinding er den svenske økonomi meget følsom over for renter. Derfor har vi også set, at den svenske økonomi er kommet ned i et lavere gear, skriver Kim Blindbæk.

Nu kan svenskerne dog glæde sig over, at renterne er på vej ned igen. Riksbanken har sænket renten to gange til 3,50 pct. og centralbanken har stillet to til tre yderligere nedsættelser i udsigt i år.

Rentenedsættelserne kan være med til at få gang i den svenske økonomi.

- Det er positivt for Danmark, da Sverige er et stort eksportmarked for de danske virksomheder. Eksportvirksomhederne kæmper dog mod en svag svensk krone. Den svage svenske krone betyder, at danske varer bliver relativt dyrere i forhold til eksempelvis svenske varer. Det forringer den danske konkurrenceevne over for Sverige, slutter seniorøkonomen.

.\\˙ MarketWire