Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Onsdagens aktier: Bavarian toppede ugens første grønne dag for C25-indekset

25/9 17:18

Bavarian toppede onsdag det danske eliteindeks C25, efter at vaccineproducenten kunne offentliggøre en ordre på mpox-vacciner fra den amerikanske regering.

Bavarian-aktien var skarpt forfulgt af Rockwool og Zealand, som begge lå med i toppen af indekset uden selskabsspecifikke nyheder.

Samlet betød det, at C25-indekset sluttede onsdag med ugens første plus med en stigning på 0,2 pct. til 1970,56.

- Det går bedre i dag, efter vi har haltet lidt efter mandag og tirsdag, hvor danske aktier ikke har kunnet følge med de europæiske. Der er kommet lidt mere fart på i dag, siger Lars Hytting, chef for aktiehandel i Artha Kapitalforvaltning.

Onsdag var der ligeledes fokus på Novo-aktien, som så fremgang, efter at topchef Lars Fruergaard Jørgensen tirsdag talte for sundhedsudvalget i Senatet i USA.

- En del af forklaringen af fremgangen i C25 er stigningen til Novo Nordisk. Den her høring i USA har ligget lidt som en dyne over aktien de seneste par dage. Så der er lidt lettelse i dag, fordi Fruergaard klarede det godt, eller så godt som han kunne, siger Lars Hytting.

NOVO-TOPCHEF STOD SKOLERET I SENATET

Novo Nordisks topchef, Lars Fruergaard Jørgensen, talte tirsdag foran sundhedsudvalget i det amerikanske Senat anført af Bernie Sanders. Under høringen blev Lars Fruergaard spurgt ind til, hvorfor Novos listepriser i USA er markant højere end i resten af verden.

Her pegede topchefen på det komplicerede system, der er i USA, med sygeforsikringer - både offentlige og private - og mellemmænd til at forhandle rabatter for sygekasserne. Konkret betyder det, at meget få betaler den egentlige listepris, lød pointen fra Lars Fruergaard Jørgensen.

Høje listepriser er af interesse for mellemmændene - også kendt som PBM'er - da de så kan forhandle større rabatter. Derfor var det også bemærkelsesværdigt, at Bernie Sanders meddelte, at han havde fået tilsagn fra PBM'erne om, at de ikke vil begrænse adgangen til Novos midler, hvis listeprisen sænkes.

Selv om det umiddelbart er positivt, er der lang vej til varige ændringer i USA, mener Sydbanks senioranalytiker Søren Løntoft Hansen.

- Det er ikke noget, der sker med et trylleslag. Hvis det sker, er der en regning, der ender et eller andet sted i sundhedssystemet. Hvis det er rigtigt, hvad indkøbsorganisationerne siger, er det formentlig dem, der ender med den, vurderer han over for MarketWire.

Novo fik da også opbakning fra den demokratiske senator Tim Kaine, der ved høringen opfordrede til et mere kritisk blik på PBM'erne.

Aktien steg onsdag med 1,2 pct. til 847,30 kr.

BAVARIAN FÅR AMERIKANSK MPOX-ORDRE

Bavarian Nordic offentliggjorde tirsdag efter børslukning, at den danske vaccineproducent har modtaget en ordre på sin koppe- og mpox-vaccine på 63 mio. dollar, som svarer til lige over 422 mio. kr.

Ordren kommer fra den amerikanske regering, hvis lagerbeholdning af vacciner er svundet ind efter udbrud med den smitsomme sygdom mpox.

Vaccinerne ventes leveret i løbet af 2025 og 2026.

Ordren gav medvind til Bavarian-aktien onsdag, som toppede C25-indekset med en stigning på 3,9 pct. til 241,50 kr.

Med i toppen af C25 lå også Rockwool og Zealand Pharma, som steg henholdsvis 3,5 og 3,1 pct. uden selskabsspecifikke nyheder.

LØFTET KURSMÅL TIL NOVONESIS

Novonesis' kursmål blev hævet til 475 kr. fra 440 kr. hos finanshuset Redburn Atlantic, der gentog sin anbefaling "neutral".

Aktien steg onsdag med 1,5 pct. til 476,30 kr.

.\\˙ MarketWire