Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Analytikere advarer: Forsigtig ECB kan sende inflationen for langt ned

26/9 13:03

Den Europæiske Centralbank (ECB) risikerer, at inflationen i eurozonen falder til et kritisk lavt niveau, hvis renten ikke kommer ned hurtigere.

Analytikere frygter, at økonomien vil lide skade, hvis banken ikke får øget tempoet for de pengepolitiske lempelser.

Det skriver Reuters torsdag.

ECB er lykkedes med at tæmme inflationen med højere renter over de seneste år, efter at inflationen i 2022 ramte et kritisk højt niveau i Europa.

Men ECB har sandsynligvis været for forsigtig med at få renten ned igen, og inflationen risikerer derfor at falde gennem målsætningen på 2 pct. og forblive der i for lang tid.

- Markedet signalerer, at ECB er bagud med rentenedsættelserne, siger Analissa Piazza, analytiker hos MFS Investment Management til Reuters.

Markedet indikerer, at inflationen i eurozonen vil ligge på 1,7 pct. i gennemsnit i 2025, og det er et kritisk lavt niveau, vurderer analytikere.

Derfor ser markedet nu over 50 pct. sandsynlighed for, at ECB vil sænke renten allerede i oktober, efter at ECB tidligere i september sænkede renten med 25 basispoint, således at den nu ligger på 3,50 pct.

ECB har selv indikeret, at en rentenedsættelse i oktober er usandsynlig.

- Hvis centralbanken fortsætter med kvartalsvise rentenedsættelser gennem 2025, som er langsommere end markederne forventer, kan den skubbe inflationen under målet i for lang tid. Det kan give ECB problemer med at skubbe den op igen i fremtiden, siger Analissa Piazza videre.

Det er blandt dårlige makrotal fra europæiske erhvervstillidsmålinger kombineret med, at europæere i højere grad lader sine penge stå i banken, som giver bange anelser om en mulig økonomisk recession, hvis renten samtidig forbliver for høj.

Derfor vurderer analytikere også, at de beslutningstagere i ECB, som er fortalere for en lempelig pengepolitik, vil kæmpe for endnu en rentenedsættelse allerede i oktober, skriver Reuters.

.\\˙ MarketWire