Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

USA: Venter ej nyt på Fed-møde - men tapering bliver tema i år - GENT

25/1 06:35

Tirsdag og onsdag i denne uge uge holder den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed), årets første rentemøde, men når cheferne onsdag aften lukker ned for Zoom eller Teams og sender deres rentemeddelelse ud, så ventes der ikke de store ændringer.

Renten i USA ligger omkring nul, i intervallet 0,0 til 0,25 pct., og det ventes, at det vil den gøre i lang tid endnu, da Fed-direktørernes individuelle bud senest pegede på, at vi mindst skal frem til udgangen af 2023, inden den vil blive sat op. Ud af 101 økonomer adspurgt af Bloomberg News, er der da heller ikke en eneste, som tror på en renteforhøjelse på onsdag.

Der er heller ikke udsigt til, at banken vil røre ved sine opkøb af obligationer. Tilbage i marts indledte Federal Reserve et enormt opkøb af stats- og realkreditpapirer, og siden da har banken øget sin balance med mere end 3000 mia. dollar. Fed er stadig i markedet for 120 mia. dollar hver måned, lovede banken i december, indtil der er sket "betydelige yderligere fremskridt" i forhold til beskæftigelsen og inflationen, fremgik det tidligere i januar af referatet af decembermødet.

I december og starten af januar talte en række af de mange direktører i centralbanken emnet "at neddrosle" opkøbene, såkaldt "tapering". Nogle sagde, det var for tidligt at tænke på. Andre pegede på, at det måske kunne komme på tale i slutningen af året.

Men så kom formand Jerome Powell og næstformand Richard Clarida på banen med et par holdkæft-bolsjer til kollegaerne. Powell slog fast, at inflationen skal over bankens mål på 2,0 pct. om året i "nogen tid", inden man vil begynde at overveje en opstramning af pengepolitikken, og Clarida advarede om, at der vil gå lang tid, inden økonomien, trods lav rente og den udvidede balance, når niveauet fra før pandemien.

På et eller andet tidspunkt må neddroslingen dog komme. Og det kan blive et farligt tidspunkt for investorerne.

- Jerome Powell har sagt, at han ikke vil have mere snak om tapering. Neddroslingen skal komme på et tidspunkt, men ikke lige nu. Vi venter, at bankens chefer vil tale om det i fjerde kvartal og starte på det i første kvartal 2022, siger seniorstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard Andersen.

- Spørgsmålet er så, hvornår markedet begynder at tale om det. Tapering bliver nok et tema hen omkring sommer. Det følger lige bag os. Jo bedre det går for økonomien. Det er uundgåeligt.

Torsdag advarede Bill Dudley, der frem til 2018 i ni år var direktør for Federal Reserves vigtigste afdeling, den i New York, om, at neddroslingen af opkøbene og en reduktion af centralbankens balance helt sikkert vil skræmme markedet og medføre rentestigninger. Som det gjorde i 2013, da den daværende formand for Federal Reserve, Ben Bernanke, efter de store opkøb i kølvandet af finanskrisen kom til at nævne, at det på et tidspunkt ville ske. Den tiårige rente var i maj 2013 nede i 1,63 pct., mens den sluttede året i sit højeste i 3,03 pct.

- Lederne er meget opmærksomme på faren. Formand Jerome Powell og næstformand Richard Clarida har afvist spekulationer om en neddrosling af aktivopkøb senere i år. Til trods for disse indsatser er en skarp stigning i de effektive renter nærmest uundgåelig. Ydermere, jo længere Fed venter, jo større vil frakoblingen sandsynligvis vise sig at være, mente den tidligere chef for New York Fed i en kommentar hos Bloomberg News.

I Danske Bank krydser seniorstrategen fingre for, at det ikke går så galt denne gang.

- Man kan håbe på, at det ikke får samme effekt som tidligere. Vi må så se, om vi er bedre til at håndtere det denne gang. Det er vi dog ikke klar til endnu. Økonomierne er ikke stærke nok. Derfor er det afgørende at få noget finanspolitisk hjælp, og at Fed afstår fra denne diskussion.

- De finansielle markeder også sårbare over for det, sådan som investorerne er positionerede i aktier, konkluderer Lars Skovgaard Andersen.

En kraftig rentestigning vil køre obligationsinvestorerne over på kursværdien, og samtidig vil det typisk skræmme aktieinvestorerne, hvis markedsrenterne går for hurtig op, for det vil gøre det dyrere for virksomhederne at skaffe finansiering.

/ritzau/FINANS