Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Valuta/Danske Bank: Dollar styrkes, mens svenske og norske kr. presses

24/9 15:46

Der er udsigt til styrkelse af dollar men svækkelse af norske og svenske kr. i en verdensøkonomi, hvor væksten er ved at bremse op, samtidig med at centralbankerne er begyndt at stramme pengepolitikken.

Det er blandt pointerne i den seneste valutakommentar fra Danske Bank.

Her konstaterer Mikael Olai Milhøj, chefanalytiker i banken, at den amerikanske centralbank, den britiske centralbank og Norges Bank vil stramme pengepolitikken over de kommende år, mens det forholder sig anderledes med Riksbanken i Sverige og den europæiske centralbank, ECB, som ikke synes tilbøjelig til en massiv stramning.

- Dollaren plejer at klare sig godt i et miljø, hvor den økonomiske politik bliver mindre lempelig, hvor likviditetstilførslen til det finansielle system bliver mindre, og hvor væksten i industrisektoren bøjer af, skriver Michael Olai Milhøj.

- Omvendt er det også et miljø, hvor norske og svenske kroner plejer at opleve modvind. At vi forventer norske kroner skal svækkes trods rentestigninger fra Norges Bank kan vække opsigt, men vi mener, at globale faktorer er vigtigere for norske kroner end indenlandske, tilføjer han.

DOLLAR OP I 6,60 KR.

Konkret relateret til dollar venter han, at den amerikanske centralbank, Fed, på sit møde i november vil annoncere en reduktion i bankens månedlige opkøb af obligationer, og at opkøbene vil ophøre i midten af næste år. Derefter kan den amerikanske rente hæves i løbet af det efterfølgende halvår.

- Vi befinder os derfor i et investeringsmiljø, hvor der vil blive indpriset flere rentestigninger fra den amerikanske centralbank over de kommende år, skriver chefanalytikeren.

Han venter, at prisen på dollar vil stige fra 6,25 kr. til 6,60 kr. om godt et år.

For den svenske kr. venter Danske Bank en lille svækkelse fra 0,73 danske kr. til 0,71 danske kr.

- Der er modvind til svenske kr., fordi markedsprisningen af rentestigninger i Sverige er for aggressiv, vi er forbi toppen i industricyklussen, og svenske kr. klarer sig generelt ikke godt i et investeringsmiljø, der tilsiger en stærkere dollar, bemærker Michael Olai Milhøj.

For Norges vedkommende ventes flere rentestigninger i anledning af fortsat forbedring af økonomien, og den norske kr. er også styrket til tæt på 0,74 danske kr. Men udsigten peger mod en svækkelse til 0,60 danske kr.

- Det er typisk sådan, at de globale faktorer har større betydning for norske kroner end Norges Banks pengepolitik. Strammere pengepolitik i USA, en top i industrivæksten og en stærkere dollar taler for, at norske kr. skal svækkes, påpeger Michael Olai Milhøj.

.\\˙ MarketWire