Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Fruergaard om fedmemarkedet: Det er åbenlyst en stor mulighed

1/2 14:30

Der er markante vækstmuligheder for Novo Nordisk på fedmemarkedet, der i 2022 bidrog med en omsætning på tæt ved 17 mia. kr., men stadig er sin vorden.

Analytikere spår ifølge estimater indsamlet af Novo selv knap en femdobling af salget til 83 mia. kr. allerede i 2029.

I november vakte det opsigt, da Morgan Stanley satte vilde tal på udsigterne for hele markedet for fedmemedicin, der ifølge børshuset har potentiale til at vokse til over 50 mia. dollar, eller godt 340 mia. kr. allerede i 2030.

Om der er tale om ædruelige skud på mål, vil administrerende direktør i Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen, ikke forholde sig til, men han ser stort potentiale og relativt få begrænsninger, heller ikke samfundsøkonomisk.

- Jeg vil ikke kommentere på, hvad vi tror, men det er åbenlyst et stort marked.

- Ser du på antallet af mennesker, der lever med overvægt, villigheden til at gå i behandling, letheden hvormed man kan diagnosticere og sammenligner det med diabetes, så kan man nå til et marked af en betragtelig størrelse, siger Lars Fruergaard Jørgensen i et interview med MarketWire.

UDFORDRERE PÅ VEJ

Han er dermed på linje med Eli Lilly, der er langt med en udfordrer til Novos nyeste vægttabsmiddel, Wegovy.

For nylig under et investormøde arrangeret af JPMorgan kaldte Lillys finansdirektør Anat Ashkenazi overvægt for "et meget stort marked" og "et globalt problem på tværs af stort set alle markeder". Det skete med henvisning til over 100 mio. overvægtige i USA og over 650 mio. på verdensplan.

Også Pfizer arbejder på et fedmemiddel og har tidligere kommet med voldsom forudsigelse om, at GLP-1-markedet til behandling af diabetes 2 og fedme vil nå 90 mia. dollar, eller 630 mia. kr., under et i 2030. I dag er markedet på under 200 mia. kr.

Men selv om, der er konkurrence på vej, og priserne og markedsandele kan komme under pres, kan det også være en fordel for Novo at flere slår på tromme for vægttabsmidler.

- Og vi er enige i, at det er en meget, meget væsentlig mulighed for os, siger Lars Fruergaard Jørgensen.

KAN AFLASTE SUNDHEDSSYSTEMET

For samfundet vil udbredt fedmebehandling uden tvivl blive dyrt, men ifølge Novo-chefen formentlig også indebære endnu større besparelser, da overvægt er forbundet med en lang række følgesygdomme.

- Jeg tror, at man kan nå til en meget robust medicinsk teknologivurdering (health technology assessment), som retfærdiggør at betale for det, siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Han peger, at Nice, der rådgiver de britiske sundhedsmyndigheder, har anbefalet både Saxenda til vægttab, men også Novos nyeste vægttabsmiddel, Wegovy, til patienter med høj BMI og patienter, der er i risiko for hjerte-kar-sygdom.

I Europa er Wegovy godkendt til personer med en BMI - der er defineret som vægt divideret med højde i anden - på over 30, eller personer med en BMI over 27 med mindst en vægtrelateret følgesygdom.

- Jeg tror, hvis sundhedssektoren starter med at adressere personer med de højeste BMI'er, så vil man faktisk på sigt blive i stand til at finansiere behandling af personer med lavere BMI'er for de besparelser, man vil høste, siger Lars Fruergaard Jørgensen og uddyber:

- Så jeg tror, at hvis man adresserer det klogt, så vil det blive selvfinansierende på relativt kort tid.

BREDE TILSKUD I USA - EGEN LOMME HERHJEMME

I USA har de private sygekasser ifølge Novo-direktøren i høj grad været villige til at yde tilskud. Samtidig er efterspørgslen fra patienterne høj.

I Europa er Wegovy alene lanceret i Danmark og Norge, og patienterne må selv betale. Novo forhandler desuden med myndighederne rundt omkring i Europa med henblik på at få kortlagt, hvad der skal til for at få tilskud.

- Men markedet baseret på dem, der betaler af egen lomme, har faktisk været meget større, end vi troede. I Europa, hvor der er begrænset erfaring med at betale af egen lomme, er det så vidt jeg ved, første gang, vi ser en væsentlig mulighed, i forhold til at folk betaler selv, siger Lars Fruergaard Jørgensen.

.\\˙ MarketWire