OECD spår bedring for skrøbelig verdensøkonomi - anbefaler fortsat høje renter
7/6 09:52
Den globale økonomi er i en bedre, om end stadig skrøbelig, forfatning.
Selv om lavere energipriser har hjulpet på inflationen og stemningen hos både forbrugerne og virksomhederne, og genåbningen i Kina har bidraget til den globale aktivitet, lurer stadig en genstridig underliggende inflation, der forsøges bekæmpet gennem renteforhøjelser i centralbankerne.
Det har lagt pres på blandt andet ejendoms- og finanssektoren og ventes at koste på væksten, skriver OECD i sin økonomiske prognose for 2023, der er offentliggjort onsdag morgen.
For at bekæmpe den høje inflation bør centralbankerne holde fast i de restriktive pengepolitikker, vurderes det.
- Pengepolitikken er nødt til at forblive restriktiv, indtil der er tydelige tegn på, at det underliggende inflationspres er varigt nedbragt, skriver OECD i sin rapport.
- Det kan kræve yderligere renteforhøjelser i økonomier, hvor inflationen har vist sig vedholdende, fremgår det videre.
De høje renter og muligheden for nye løft ses presse væksten i det globale bruttonationalprodukt, BNP. I 2023 ser OECD en BNP-vækst på 2,7 pct. fra 3,3 pct. i 2022, inden den ses tiltage til 2,9 pct. i 2024. I marts var skønnet for 2023 en vækst på 2,6 pct.
Selv om OECD's prognose afspejler en større afmatning i verdensøkonomien, indeholder forventningerne også lyspunkter, vurderer Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv.
- Der er vækstafmatning malet over hele prognosen, men det er godt nyt, at der er tegn på genopretning af økonomien. Hvis prognosen holder, er det et ønskescenarie, fordi verdensøkonomien undgår en hård landing med stor økonomisk tilbagegang, skriver han i et notat.
I år ventes videre en overordnet inflation blandt G20-landene på 6,1 pct., der i 2024 ventes at aftage til 4,7 pct. Mens faldende energipriser har bidraget til en aftaget inflation i 2023 indtil videre, holdes inflationen stadig oppe af fortsat høje priser på fødevarer.
Dertil vurderes kerneinflationen sværere at få bugt med.
- Kerneinflationen - eksklusive fødevarer og energi - er fortsat stædigt høj i flere lande. Kerneinflationen er domineret af services, og serviceprisinflationen plejer at være mindre skiftende end vareprisinflation og mere afhængig af arbejderomkostninger, skriver OECD.
DANSK AFMATNING I 2023
OECD har også regnet på de økonomiske udsigter hos enkeltlande, heriblandt Danmark.
Den danske økonomi ventes i 2023 at vokse med 0,7 pct. og med 1,4 pct. i 2024.
- Et stærkt arbejdsmarked og store opsparinger vil understøtte privatforbruget. Omvendt vil højere låneomkostninger og stigende usikkerhed tynge ejendoms- og forretningsinvesteringer, vurderer OECD.
Økonomien i Danmark ses i 2023 på 4,9 pct., inden den i 2024 aftager til 3,2 pct. som følge af faldende råvarepriser.
Det er i høj grad medicinalindustrien, der holder økonomien oven vande, skriver Danske Erhvervs seniorøkonom.
- Vi skal i høj grad takke medicinalindustrien for, at der stadig er vækst i dansk økonomi. Medicinalindustrien har i løbet af de seneste par år været en stor vækstmotor for dansk økonomi, der har sikret, at dansk økonomi i dag står et markant bedre sted end ellers, vurderer Kristian Skriver.
.\\˙ MarketWire