Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Carlsberg: Investorer tørster efter afkast


121057 ProInvestorNEWS 24/6 2024 06:58
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Carlsberg var i negativ fokus fredag med et større kursfald efter annonceringen af britisk opkøbsiver. Fortiden spiller ind og placerer selskabet og aktien kortsigtet i en catch-22.



Investorer tørster efter afkast

Det har ikke været en god investering at være investor i Carlsberg de seneste 3 år. Når man lægger udbyttet til, når man frem til den afkastkonklusion, at det er svært at holde nullet. Kursudvikligen fremgår af figur 1.



Russisk exit giver skrammer

Carlsberg blev i 2022 ufrivilligt fanget i en noget nær umulig situation, da Rusland gik til angreb på Ukraine, og Baltika uforvarende blev fanget i en økonomisk krydsild. Det var svært, grænsende til umuligt, at bevæge sig og selv om Carlsberg havde fundet en køber, til en formentlig lav(ere) pris i 2023, blev Baltika kortsigtet nationaliseret uden Carlsberg kompensation.



Britvic bud koster 11,6 mia.

Fredag faldt Carlsberg aktien med 9,32 % og investorernes aktier blev 11,6 mia. mindre værd. Det skyldes meddelelsen om, at Carlsberg havde forsøgt at komme i dialog med bestyrelsen i britiske Britvic om et opkøb. Det første bud på 12,00 GBP var blevet afvist på samme måde som den overfølgende forhøjelse til 12,5 GBP blev fejet ned ad brættet.



Kursfald under 7 gange normal aktieomsætning

Når investorerne reagerer så markant som tilfældet var i fredag under en aktieomsætning, som var 7 gange den normale omsætning, er der flere forhold, som spiller ind. En af dem er fortiden:



Carlsberg købte sammen med Heineken det britiske Scottish and Newcastle med en betydelig budpræmie i 2008.
Med i det køb fulgte ikke mindst russiske aktiver.
En betydelig del af købet blev gældsfinansieret, og da finanskrisen indtraf blot 8 måneder senere blev den stigende gæld en betydelig udfordring.

Carlsberg har over tid foretaget en række opkøb, men ikke alle har været lige værdiskabende.
Buddet på Britvic er ikke blot beløbsmæssigt en "walk-in-the-park". På EV basis (gæld + egenkapital) værdisætter det Britvic til ca. 4 mia. GBP eller 35 mia. DKK. Det svarer til 28,2 % af Carlsberg aktieværdi ved slutningen af fredagens handel.

Under den tidligere ledelse af hollænderen Cees T'Hart var Carlsbergs strategi at konsolidere Carlsbergs økonomi. Aktietilbagekøb og udbytte var den faste investorhonorering.
Investorerne blev fredag helt indiskutabelt overraskede over opkøbsforsøget og ikke mindst størrelsen. Carlsberg har forsøgt at kommunikere, at inorganisk vækst er en del af strategien, men et tilkøb af en sådan størrelse, har tydeligt ikke været forventningsstyret tilstrækkelig godt.
Buddet på 12,5 GBP er blevet afvist. Carlsberg er gået i tænkeboks om eventuelt at hæve sit bud eller at lade Britvic ligge.
Et bud af denne dimension kan have flere forskellige økonomiske implikationer
Investorer kan frygte, at Carlsberg kan komme lidt for tæt på grænsen mellem indtjening og gæld, og at det kan medføre markant forøgede renteudgifter og at en aktiekapitaludvidelse kan komme i spil. Det er formentlig en usikkerhed og risiko, som vil vise sig at være ubegrundet. Carlsberg skriver det også selv direkte i deres meddelelse, at en evt. overtagelse vil være gældsfinansieret.
Til gengæld er det langt mere sandsynligt, at investorerne skal se langt efter aktietilbagekøb og udbytte de kommende 1-2 år, eller i det mindste et meget reduceret et af slagsen, hvis Carlsberg ender med at overtale Britvic til at sælge (formentlig til en højere pris).

"Put up or shut up"

Carlsberg har indtil den 19/7 til at gøre sin situation klar. Vil de overtale Britvic med et forhøjet bud, eller vil de frafalde? I mellemtiden er investorerne i et vakuum. Det hedder "put up or shut up" i England. Uanset er det kortsigtet en catch-22 situation.



Kvartalsregnskab uden opjustering

Med til historien hører også, at Carlsberg efter sit 1. kvartalsregnskab ikke opjusterede, som nogen havde forventet. Det skyldes i et vist omfang valutamodvind, som jeg samlede op i forbindelse med karakterbogen, som du kan gense via link, her.



2024 opjustering forudsætter "højtryk"

Vi er godt i gang med EM i Tyskland. Vejret i Europa er formentlig på vej til at finde sin normale gode højtryksform, som normalt er godt for øl- og læskedriksalget i de(t) afgørende 2. og 3. kvartal(er). På kort sigt er det nok ikke muligheden for en opjustering af årets forventninger, som investorerne tænker mest på.



Figur: Kursudvikling, Carlsberg, 3 år

Kilde: Nordnet

CARL A.CO




TRÅDOVERSIGT